Holmberg och Hessle avslöjades

2006-10-04 13:21:35
Gellert Tamas skrev boken om Lasermannen och gjorde sommaradions bästa ”Sommar” där han jämförde sina ungerska föräldrars flykt till Sverige 1956 med dagens omänskliga flyktingpolitik. I SVT:s Uppdrag Granskning 19 september mosar han och redaktionen förra migrationsministern Barbro Holmbergs och utredaren Marie Hessles alla försök att misstänkliggöra de så kallade apatiska barnen.

Alla som mött apatiska barn och deras föräldrar, vårdat, stöttat eller kämpat för deras rätt till asyl har alltid blivit lika förvånade och upprivna över Barbro Holmbergs och Marie Hessles kyla och uppenbara ovilja att se till asylbarnens bästa.
Hessles utredninggrupp har hela tiden kommit till slutsatser som gått stick i stäv med svensk och internationell barnexpertis på området samt blundat för erfarenheter från vården av apatiska barn.
I Uppdrag granskning har Gellert Tamas undersökt Holmbergs och Hessles huvudargument.

Apati – ett nytt fenomen?

Barbro Holmberg: ”Detta är ett nytt symptom som vi inte sett före år 2002.”
Efter en snabb sökning i SVT:s arkiv hittar Tamas ett reportage i Rapport från 1991 som handlar om apatiska turk-bulgariska barn på flyktingförläggningen i Alvesta. Överläkaren i psykiatri Göran Bodegård kan visa upp svensk barnpsykologisk litteratur från 1958 som beskriver fenomenet.

Bara i Sverige?

Världens erkänt främste expert på apatiska barn Bryan Lask, professor i barn och ungdomspsykiatri, från London säger att fenomenet inte alls bara är känt i Sverige.
Zachary Steel, forskare vid University of New South Wales i Australien, berättade i ett TV-inslag om apatiska flyktingbarn i Australien. Då Hessle konfronterades med dessa uppgifter sa hon i en TV-intervju att hennes utredare samma dag, 1 juni 2005, tog kontakt med Steel för att informera sig. När Tamas ringer upp Zachary Steel förnekar han att någon från Hessles grupp varit i kontakt med dem. Bryan Lask har inte heller kontaktats av utredningen trots att han erbjudit dem sin hjälp.

En skröna

I maj 2006 redovisar Marie Hessle utredningens delrapport 2.
Denna sätter stort fokus på påstådd manipulation, simulering och förgiftning.
Rapportens slutsatser stödjer sig på en enda läkare, psykiatrikern Tomas Eriksson.
I media har han sedan december 2005 flitigt hävdat att han undersökt väldigt många apatiska barn och att alla visar symtom på förgiftning troligen av brom.
Polisen har ofta använt sig av Tomas Eriksson inför avvisningar och polisen Anci Nilsson vittnade i SVT:s ”Debatt” om en apatisk flicka som så fort flygplanet kommit iväg blev frisk, reste sig och rörde sig runt i planet.
Tamas kollar med giftinformationen och konstaterar att inget av de apatiska barnen påvisat något av de symtom bromförgiftning skulle ge. Trots tre månaders efterforskningar efter förgiftningsfall och samtal med flera barnläkare som tagit prover på apatiska barn, kan Gellert Tamas bara konstatera att det inte finns ett enda förgiftningsfall bland de apatiska barnen i Sverige.
När Tomas Eriksson konfronteras med detta säger han att då kanske de inte är förgiftade av brom. På frågan om hur många apatiska barn han träffat säger han ”Inte så många att det har någon relevans för min argumentation”.
När Tamas ber polisen Anci Nilsson beskriva den flicka som reste sig i flygplanet visar det sig inte vara ett apatisk barn utan en deprimerad flicka som både kunde gå och äta själv.
Det hela är en skröna som bland annat Barbro Holmberg och polisen spridit.

Uppgifter från rasister

Hessles utredning har använt sig av artiklar av affärsmannen Mats Strandberg där han påstår sig känna till att barnen förgiftas av ryska droger. Gellert Tamas träffar i programmet Strandberg. Denne visar sig vara en tidigare medlem i de rasistika partierna sverigedemokraterna och nationaldemokraterna.
Han säger till Tamas att han inte har något belägg för vad han säger men att han har kvar sina åsikter och valt att påverka genom att skriva artiklar och inlägg i forum på internet. En annan som utredningen lutar sig mot och citerar är läkaren Thomas Jackson, specialist i allmänpsykiatri.
Han har skrivit en debattartikel i Dagens Medicin där han hävdar att de apatiska barnen används cyniskt av sina föräldrar och att det är uppenbart att de simulerar.
Vid Tamas intervju framkommer det att Jackson inte själv träffat ett enda apatiskt barn och han erkänner att det han säger kanske inte har någon trovärdighet alls. Han säger att han är väldigt mycket mot mångkultur, att han har kontakt med Mats Strandberg och planerar starta ett nytt socialkonservativt parti tillsammans med honom.
Dessa uppgifter skrämmer. Det visar hur långt regeringen varit beredd att gå för att försöka rättfärdiga en fortsatt hård och omänsklig flyktingpolitik.
Flera har efter programmet krävt Marie Hessles avgång. Hon har dock insisterat på att sitta få sitta kvar – något som efter avslöjandena måste vara otänkbart.
Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!