Honduras dömd för mord på transkvinnan Vicky Hernández

Interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter har dömt staten Honduras som skyldig till mordet på transkvinnan Vicky Hernández (Foto: CC).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

En internationell människo­rättsdomstol har dömt staten Honduras som ansvarig för mordet på transkvinnan Vicky Hernández för 12 år sedan.

Domen är ett historiskt steg mot att hålla stater ansvariga för hur de behandlar transpersoner. Honduras har världens högsta andel mord på transpersoner.
År 2009 blev Vicky jagad av polis på gatan, samma natt efter att militären hade genomfört en statskupp mot landets vänsterregering. Enligt vittnen blev hon mördad av polisen som jagade henne då hon var ute efter det utegångsförbud som militärregimen infört.
Vicky Hernández var transrättsaktivist och aktiv i organisationen Unidad Color Rosa. År 2012 skickade hbtq-rättsorganisationen Cattrachas en begäran till Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter där de krävde att staten Honduras ställs inför rätta för mordet på Vicky.
Kommissionen ansåg att staten var skyldig och gav en rad rekommendationer som skulle leda till en förbättring för transpersoner i landet. Då dessa rekommendationer inte uppfylldes valde kommissionen att skicka ärendet vidare till Interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter år 2019.

Under tiden för statskuppen sommaren 2009 skedde en ökning av våldet mot hbtq+-personer i Honduras, vilket i praktiken innebar straffrihet för förövarna. Vicky Hernández var prostituerad och hade kvällen före sin död blivit trakasserad av polis. När polis och militär dagen efter tog total kontroll över gatorna och införde utegångsförbud hade Vicky ingen chans.
Detta var en anledning till att Interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter bedömde att Vickys rätt till liv och personlig integritet hade kränkts av Honduras stat. En vidare orsak var att inga myndigheter utrett hennes dödsfall. Domstolen kom också fram till att staten är skyldig till könsbaserat våld mot kvinnor, då våld mot transkvinnor också är könsbaserat.

Domen är ett viktigt steg mot trans­personers rättigheter i Honduras och i hela Centralamerika. 
Förhoppningsvis kommer Honduras att hållas ansvarig för att uppfylla de krav som satts på dem gällande utbildning av personal och juridiska rättigheter för transpersoner i landet. Detta kan även leda till att andra länder i regionen till slut tar efter. Men kampen måste fortsätta och trappas upp för att vinna lika rättigheter för hbtq+-personer som för resten av befolkningen. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!