Hongkong: 350 000 deltog i generalstrejk

av Vincent Kolo, chinaworker.info // Artikel i Offensiv

Hongkongborna vägrar ge upp kampen, trots Kinas nya hot om att ”leka med elden” (Foto: Studio Incendo / Flickr CC).

Det är betydelsefullt att Socialist Action (CWI i Hongkong) är den enda organisationen som målmedvetet har kampanjat för just en sådan politisk generalstrejk genom åren och nu mer intensivt de senaste månaderna.
En sån här imponerande strejk underifrån har hänt när de allra flesta utanför vår organisation pessimistiskt har förkastat detta som ”omöjligt” för bara några veckor sedan.

Majoriteten som gick ut i strejk är oorganiserade. Den prodemokratiska och liberala fackföreningskonfederationen HKCTU stödde strejken, men bidrog inte med mycket. Det fanns inga fackliga banderoller på de stora samlingar vi närvarade i. En byggarbetarbanderoll utlyste en annan ad hoc-grupp som inte är med i något fack. 
Den huvudsakliga kanalen för mobilisering var i forum på nätet (med hundratusentals), vilka följs av alla för att diskutera och besluta om nästa steg.

Det finns en stor potential bland arbetare inom banksektorn. Genom vårt initiativ skrev 96 bank­anställda vid vår strejkdemonstration upp sig på en intresselista för att skapa ett nätverk med mål att bilda en fackförening.
Från klockan 16 och framåt tog ungdomarna över och strejken trädde tillbaka till mer bekanta vågor av stridigheter med polisen, gerillaliknande vägblockader och ”direktaktioner”. Dessa ofta taktiskt smarta och heroiska aktioner har fortfarande ett brett stöd bland massorna och arbetare. Baksidan är att arbetarna, trots ett viktigt och historiskt ingripande den 4 augusti, fortfarande ser sig själva som i en biroll (här finns vissa paralleller till Himmelska fridens torg 1989) snarare än som huvudakt. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!