Hongkong: Efter miljonmarschen – strejk

av Offensiv

Över 1 miljon slöt upp i protest mot utlämningslagen och Lams politik som följts av strejker och upptrappad kamp (Foto: Socialist Action).

Efter söndagens demonstration med över 1 miljon deltagare, den största någonsin i Hongkong, blev det strejk mot den nya utlämningslagen på onsdag den 12 juni. Nu skjuter Hongkongs marionettregering ledd av Carrie Lam upp lagförslaget, men redan är en ny strejk utlyst till på måndag.

Den historiska strejken genomfördes samma dag som Hongkongs så kallade parlament skulle diskutera den nya utlämningslagen, som kommer göra det lättare för regeringen i Hongkong att utlämna oppositionella till diktaturen i fastlands-Kina.
Strejken, som vuxit fram underifrån, kommer efter att Hongkongs marionettregering ledd av Carrie Lam inte var beredd att dra tillbaka lagförslaget, trots söndagens miljonmarsch. Dock har nu kampen gjort att lagförslaget skjuts upp på obestämd tid.

Rättvisepartiet Socialisternas systersektion i Hongkong, Socialist Action, var de första och länge de enda att resa kravet på en politisk strejk för att stoppa den repressiva lagen. 
Lärare, socialarbetare och transportarbetare strejkade den 12 juni.
”2 000 butiker, restauranger och livsmedelsaffärer har sagt att de håller stängt på onsdag, enligt en online-undersökning”, rapporterar Reuters den 11 juni och tillägger att det handlar om en unik aktion i det ”superkapitalistiska Hongkong”. Strejkappellens genomslag skickar kalla kårar utefter ryggraden på de styrande i både Hongkong och Peking, som svarat med hårda attacker.
Under onsdagens strejker och fortsatta massdemonstrationer har polisen i Hongkong gått in hårt mot demonstranterna, med batongslag och tårgas.
– Polisen har gjort inbrytningar mot demonstranterna. Demonstranterna tryckte på för hårt mot parlamentsbyggnaden. Polisen har gått till motattack och rivit de här barrikaderna och skjutit ganska mycket rökgranater. Det finns uppgifter om gummiskott mot demonstranter och det är tårgas över området, rapporterar SVT:s Asien-korrespondent Ulrika Bergsten.
Längre artikel om kampen och situationen i Hongkong kommer nästa vecka.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!