Hongkong: Fackordförande sparkas i hämndaktion

Den fackliga ordföranden för flygvärdinnorna, Rebecca Sy On-na, har sparkats som hämnd för sitt stöd till masskampen i Hongkong. På bild den tvådagar långa ockupation av flygplatsen i Hongkong (Foto: Studio Incendo).

av Socialist Action, CWI Hongkong // Artikel i Offensiv

Rebecca Sy On-na, fackordföranden för 2 000 flygvärdinnor på Hongkongs flygbolag Cathay Dragon, har fått sparken. Detta är den senaste och allvarligaste attacken på anställda vid Hongkongs flygplats och flygbolag under stadens massiva demokratiprotester de senaste månaderna. Åtminstone 14 flyganställda har nu fått sparken eller avgått på grund av den utpressning de har utsatts för av bolag som är under tryck från den kinesiska diktaturen.

Rebecca Sy On-na kallades till ett möte med ledningen den 21 augusti där hon visades tre skärmklipp av kommentarer hon påstås ha skrivit på sin privata Facebooksida. Enligt tidningen Apple Daily var skärmklippen tagna av en tidigare anställd som är släkting med en högt uppsatt polis. Den tidigare anställde skickade dem till proregeringsorganisationer och uppmanade folk till att ”rapportera” Sy till Kinas civila flygadministration (CAAC), en myndighet under Pekings transportmyndighet. 
CAAC har infört nya ”säkerhetslagar” för Hongkongflyg över kinesiskt luftrum sedan massprotesterna började i Hongkong i juni. Dessa har inget att göra med säkerhet, men allt att göra med att diskriminera och skuldbelägga flyganställda som visar sympati med protesterna. Den kinesiska pressen ökade igen efter massprotesterna på Hongkongs flygplats i mitten av augusti. 

Sy sa att ”Det handlar inte bara om mig. Det handlar om hela industrin. Det handlar om Hongkong. När kommer denna vita terror få ett slut?” Det är tydligt att attacken mot Sy är en del av en bredare attack mot proteströrelsen, men särskilt mot flygsektorns fackföreningar med syftet att tysta arbetargrupper som har visat sina sympatier med massprotesterna vid flera tillfällen.
Cathay Dragons flygvärdinnefack är en del av den fackliga centralorganisationen HKCTU, med 190 000 medlemmar i territoriet. HKCTU:s ordförande Carol Mg Man-yee sa till Hong Kong Free Press att facken inom flygsektorn nu var en måltavla eftersom de hade det största deltagarantalet av alla fack på generalstrejken den 5 augusti. Denna politiska strejk till stöd för massrörelsen var den första på nästan ett århundrade i Hongkong. Omkring 350 000 arbetare anslöt, varav en majoritet inte är fackliga medlemmar. 

Cathay Pacific och dess dotterbolag Cathay Dragon är en del av miljardärsgruppen Swire Pacific, ett av de stora konglomeraten i Hongkong involverade i fastigheter, transport, industrier, mat och dryck. Med sina attacker mot fackligt deltagande och yttrandefrihet har cheferna för Cathay visat att de är ett politiskt redskap för Kinas enpartidiktatur att slå ner mot massprotesterna i Hongkong. 
Medan facken inte har spelat en framträdande roll i Hongkongs masskamp ännu förstår flygcheferna och deras motsvarigheter i andra sektorer att facken kan spela en mycket starkare och även avgörande roll på grund av deras potentiella kraft i att stänga ner ekonomiska aktiviteter – och slå mot bolagens vinster. 

För facken i Hongkong är detta en väldigt allvarlig attack. Genom att peka ut Rebecca Sy försöker företaget tydligt att krossa eller åtminstone allvarligt försvaga en av de mest organiserade och potentiellt starkaste fackliga grupperna i Hongkong. HKCTU måste svara på detta omedelbart med en tydlig uppmaning till strejkaktioner och solidaritetsstrejker av arbetare i andra sektorer. Kravet borde vara tydligt: Återinför Rebecca Sy On-na och upphör med den vita terrorn mot flyganställda. 
HKCTU har utlyst sin avsikt att stämma bolaget för det felaktiga avskedandet. Men rättsliga utmaningar är ett väldigt begränsat och otillförlitligt vapen för arbetarorganisationer. Ett av de största problemen är att de slukar dyrbar tid när det bästa tillfället att aktivt agera är nu. Det innebär att mobilisera hela det stöd som finns bland Cathayarbetarna och andra flyganställda som står inför liknande attacker, samtidigt som hela befolkningen är på fötterna i de största protesterna på åtminstone 50 år. 
Det vore ett misstag att vänta och tillåta attackerna mot Rebecca Sy utan ett omedelbart och kraftigt svar i form av strejkaktioner. 
• Försvara Rebecca Sy On-na – vi kräver hennes omedelbara återanställning.
• Försvara Hongkongs fackliga och arbetarrättigheter.
• Agera nu – kalla till strejkaktioner av Cathay och andra flygarbetare för att kräva återanställning av skuldbelagda flyganställda och få ett slut på bolagens vita terror.
• Facken internationellt borde organisera solidaritetsprotester.

Fack världen runt uppmanas skicka stöd och solidaritet till: 
HKCTU: hkctu@hkctu.org.hk
Cathay Dragon flygvärdinnefack: info@kafaa.org.hk
Rebecca Sy On-nas epostadress: rebecca@kafaa.org.hk
Protester skickas till Cathay Pacific (Cathay Dragons moderbolag): eservice@cathaypacific.com

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!