Hongkong: Rekordlågt deltagande i ”valet”

En tydlig anti-Xi-stämning växer fram i det kinesiska samhället och allt fler, särskilt ungdomar, börjar förstå orsakerna till massprotesterna i Hongkong (Foto: GovernmentZA).

av chinaworker.info // Artikel i Offensiv

Hongkong höll sitt ”val” till nya distriktsråd den 10 december, med ett slutgiltigt valdeltagande på endast 27,54 procent. Detta är det lägsta valdeltagandet sedan de första distriktsråden inrättades 1982.

I de tidigare valen till distriktsråden var valdeltagandet 71,23 procent. Det var 2019, under de sista veckorna av den miljontals starka masskampen mot det auktoritära styret som skakade territoriet i mer än ett halvår. Det senaste valdeltagandet är till och med lägre än de 30,2 procent som röstade i det ”patriotiska” parlamentsvalet 2021.
Både distriktsråden och det lagstiftande rådet har ”reformerats” enligt order från Beijing för att eliminera möjligheten för oppositionskandidater att delta. Den kontrarevolution som följde på nederlaget för 2019 års proteströrelse har inneburit att Hongkongs begränsade och delvis borgerliga demokratiska system har ersatts av en helt auktoritär modell. Resultaten från den 10 december visar att allmänhetens förbittring mot den kinesiska diktaturen (KKP) och dess lokala marionetter fortsätter att fördjupas. Endast 1 193 000 personer röstade, vilket till och med är färre än de röster som det KKP-vänliga lägret fick 2019 (1 210 000).

Det är tydligt att dessa val inte möttes av någon ”likgiltighet” från allmänheten, utan av en medveten bojkott från den stora majoriteten, trots att det är olagligt att organisera eller förespråka en bojkott. KKP:s diktatur kommer naturligtvis inte att ändra sin inställning baserat på dessa valresultat. Xi Jinpings obevekliga kontrarevolutionära nedslag i Hongkong fortsätter med oförminskad styrka.
Under det senaste året har de repressiva åtgärderna i Hongkong fördjupats. Chefssekreterare John Lee har meddelat sin avsikt att införa ”artikel 23”, en lokal och mer rigorös lag om nationell säkerhet senast 2024. Fram till mitten av 2023 har minst 260 personer arresterats, enligt Beijings nationella säkerhetslag, som har ett maximi-straff på livstids fängelse.
Dessutom har mer än 10 000 Hongkongbor arresterats i samband med 2019 års rörelse och nästan 3 000 har åtalats. 517 av de åtalade var minderåriga.
Rättegången mot de ”47 pan-demokraterna”, det största enskilda fallet enligt lagen om nationell säkerhet, har just avslutats. Domstolen förväntas meddela sin dom inom de närmaste tre månaderna. Det förväntas att de flesta åtalade kommer att befinnas vara skyldiga, och de som har förklarat sig vara icke skyldiga (såsom vänsteraktivisten ”Long Hair” Leung Kwok-hung) kommer sannolikt att dömas till långa fängelsestraff.

Trots ökad repression och en rad nya auktoritära åtgärder i Kina och Hongkong är KKP-diktaturens styre mindre säkert nu än för tre år sedan. Den är fångad i flera kriser och intensifierade interna maktkamper. Resultatet är att Xi Jinping är ännu mer ovillig till att mjuka upp sin hållning. En tydlig anti-Xi-stämning växer fram i det kinesiska samhället och allt fler, särskilt ungdomar, börjar förstå orsakerna till massprotesterna i Hongkong.
Den framtida kampen för demokratiska rättigheter i Hongkong och i Kina kommer att behöva bygga gränsöverskridande förbindelser och solidaritet, och bygga en organiserad arbetarrörelse mot kapitalismen som den viktigaste ingrediensen för att besegra miljardärernas KKP-diktatur.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!