Hotell och Restaurang strejkar för prutat krav?

2007-05-02 18:50:59
– Någon gång måste vi ta fajten, sa Hotell och Restaurangs ordförande Ella Niia, sedan arbetsgivarna i SHR natten till förra fredagen sa nej till fackets slutbud.

Från den 9 maj har drygt 1 000 anställda på 17 stora hotell och restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö varslats om strejk.
I sitt slutbud kräver facket lönelyft på 2 520 kronor på tre år och årliga löneökningar med i snitt 840 kronor i månaden. Arbetsgivarna sade enligt LO-tidningen nej trots ett bud så nära som 2 435 kronor.

”Gapet ökar hela tiden”

– Vi har lagt oss och lagt oss tidigare år och gapet till andra grupper ökar hela tiden. Någon gång måste man ta fajten, svarar Niia på frågan om det är värt att ta en strejk för så liten skillnad.
Enligt fackets kommunikationschef Daniel Färm blir den ackumulerade skillnaden nästan 3 000 kronor på tre år, då facket krävt 860 kronor i år, 840 nästa år och 820 år 2009 – medan arbetsgivarna bjudit 800 respektive 800 och 835 kronor.
Mats Hulth, vd för Sveriges hotell- och restaurangföretagare och f d finansborgarråd för s i Stockholm, försvarar sitt nej trots den lilla skillnaden med att SHR redan bjudit mer än både industrin och handeln.

Nytt medlarförsök

På onsdagen den 2 maj ska medlarna göra ett nytt försök.
Eva Silverberg, som är 1:e ombudsman på Region Öst (Stockholm och Uppsala), säger till Offensiv att hon har svårt att tro på en strejk för så liten skillnad.
– Men vi har stått tillbaka så många år och nu går branschen som smör i solsken. Medlemmarna är jättetaggade och skulle nog säga oj då, vad trist, om det inte blir strejk. Vi har också legat i för att få en väloljad konfliktorganisation, och den fungerar nu.
Daniel Färm menar att facket redan har prutat en hel del på utgångskravet på 1 000 kronor. Ska gapet till industrin minska går det inte att backa mer.

”Smärtgränsen nådd”

– Vi har redan nått smärtgränsen, men arbetsgivarna och Mats Hulth tycker visst att det är OK att vi ska ligga sist i löneligan, säger han till Offensiv.
Daniel Färm säger att facket också har klara belägg för att det är Svenskt Näringsliv som åter gått in och stoppat en uppgörelse i nivå med Handels, även om Mats Hulth i efterhand inte vill låtsas om detta. Om det blir strejk den 9 maj varslas framförallt en rad storhotell, men också restauranger.
Finns det någon tanke bakom detta?
– Ja, ett skäl är att många storföretag lagt sina årsstämmor på stora hotell, men det är också där vi har de starkaste klubbarna, säger Daniel Färm.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!