HRF måste trappa upp blockaden

2007-01-31 14:33:03
Den fackliga striden med Salladsbaren Wild’n Fresh har nu pågått i nära 60 dagar. Från morgon till kväll står Hotell och Restaurangfackets blockadvakter utanför restaurangen med flygblad om konfliktens bakgrund. Även andra fackanslutna som arbetar på restauranger och kaféer brukar på sin fritid innan eller efter arbetstid komma ned och delta i blockaden för att tydligt visa att det är i deras intresse facket agerar.

Samtidigt pågår en daglig försvarskampanj för Wild’n Freshs ägare Sofia Appelgren och Sedar Erkan i hela Göteborgs borgerliga media.
Göteborgs-Posten beskriver exempelvis konflikten som en typisk David mot Goliat-konflikt, där en ensam ung tjej står upp emot hela fackföreningsrörelsens uppkavlade ärmar.
Påhejad och försvarad av det borgerliga etablissemanget och media känner sig paret starkare och fortsätter att vägra skriva på kollektivavtalet.
De känner sig även ha stöd från kommunen som agerat strejkbrytare mot Transports sympatiåtgärd genom att tvångstömma restaurangens sopor.

Utlys demonstration

– Det är nu viktigt att facket trappar upp striden. HRF borde med stöd från andra fack utlysa en demonstration till stöd för kollektivavtalet, likt Byggnads gjorde i Vaxholmskonflikten. Detta skulle kunna bli en massiv manifestation och samla tusentals, säger Kaan Özsan från Rättvisepartiet Socialisterna i Göteborg.
Med en sådan demonstration skulle man få ett brett stöd och få chansen att förklara varför kollektivavtalet är så viktigt.
Andra fackförbund borde även visa sin solidaritet och komma ned och stå strejkvakt.
Blockadvakterna som Offensiv besöker håller med om, på en direkt fråga, att facket borde samla till en sådan demonstration, men säger också att facket inte diskuterar i de banorna än.
Samtidigt är en av blockadvakterna lite kritisk mot fackledningen.
– Vi borde vara bättre på att nå ut till våra medlemmar och andra i restaurangbranschen om vad kollektivavtalet är och hur viktigt det är för att inte pressa ned lönerna och sätta stopp för borgarnas låglönemarknad, säger hon.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!