Hungern i världen ökar igen

2018-09-12 10:25:11

foto: United Nations Photo / Flickr CC
Ett hungrigt barn är ett för många.

Var nionde människa i världen, eller 821 miljoner, är undernärda. Det är en ökning med 17 miljoner människor jämfört med 2016. 

Var femte sekund dör ett barn av svält på jorden.
Världshungern är nu tillbaka till samma förödande nivåer som för 10 år sedan. Orsaken är den dödliga kombinationen av krig, konflikter, klimatförändringar och det allt mer extrema vädret. Det larmar flera FN-organ i en ny rapport.
Hungern och undernäringen ökar särskilt mycket i Afrika där var femte invånare nu lider av hunger och undernäring. Men antalet hungriga blir också allt fler i Sydamerika, och i Asien har utvecklingen börjat gå bakåt.  

Antalet hungrande som andel av världens befolkning började öka igen under år 2016 och den ökningen har fortsatt, trots att världen är rikare än någonsin på resurser, teknik och möjligheter.
Mat finns också i överflöd, men de hungriga har inte råd eller möjlighet att köpa den mat som finns samt saknar tillgång till bördiga jordar. Det är också de små traditionella, icke-industrialiserade jordbruken som är de mest sårbara för det extrema vädrets torka och översvämningar.  

Att utrota hungern och undernäring till år 2030 är ett av de hållbarhetsmål som världens regeringar har skrivit under på. Men det står nu klart att det målet inte kommer att nås.
”Bevisen fortsätter att peka på en ökning i världens hunger de senaste åren. Det är en viktig varning att vi inte kommer att kunna utrota hunger år 2030”, konstaterar FN:s livsmedelsprogram WFP som är ett av de FN-organ som står bakom rapporten.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!