Hungerstrejken fortsätter

2007-08-30 16:09:08
Migrationsverket vägrar att ändra sitt beslut om att utvisa flyktingar till Afghanistan, trots att det väckt starka protester. Därför har ett 30-tal afghanska flyktingar återupptagit sin hungerstrejk på Sergels torg i Stockholm

Tidigare i augusti hungerstrejkade flyktingar från Afghanistan tills de kördes till sjukhus, medvetslösa av vätske- och näringsbrist.
I förra veckan träffade representanter för flyktingarna Migrationsverket i hopp om att de skulle inse allvaret, men Migrationsverket vägrar att ge efter. Därför återupptogs hungerstrejken igen bara dagen efter mötet.
I mitten av maj ändrade Migrationsverket policyn för afghanska flyktingar i ett vägledande beslut. Det blev då möjligt att avvisa asylsökande till Afghanistan, baserat på en dom från Migrationsöverdomstolen. Domen drabbar 665 flyktingar som riskerar utvisning till krigets Afghanistan.
Nasim Saher är ordförande i Afghanistanföreningen i Sverige och deltar själv i hungerstrejken.
– Migrationsverkets uppfattning om att det är ”säkert” i Afghanistan är konstig, då Utrikesdepartementet samtidigt råder folk att inte åka dit.
– Att ge upp är inget alternativ för oss, då utvisning till hemlandet är minst lika farligt som att hungerstrejka, säger Nasim.

”Vill du åka med?”

Dashti Saduddin, som hungerstrejkar, deltog också på mötet med Migrationsverket och fick uppleva byråkraterna på nära håll.
– De sa att det var säkert att åka tillbaka, så jag frågade Migrationsverkets Veronica Lindstrand – som gjorde utvisningsavtalet med regimen i Kabul – om hon var beredd att följa med honom på en liten rundtur i mina hemtrakter, berättar Dashti Saduddin.
– Det var hon inte intresserad av och hon kunde inte lova att garantera min säkerhet heller, fortsätter Dashti.
De hungerstrejkande berättar att många svenskar stannar och ger dem sitt stöd, vill veta mer om deras kampanj, skriver på deras namninsamlingslistor och tar flygblad.
– Vi har fått över tiotusen namnunderskrifter. Regeringen måste få veta att de inte har stöd för detta, avslutar Dashti.

Mattias Bernhardsson
Demonstration
Torsdag 30/8. Samling 16.30
Migrationsverket, Pyramidv 2
Marsch till Sergels torg

Arr: Afghanska föreningen, Svenska Afghanistankommittén m fl.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!