Hur går det för Rättvisepartiet Socialisterna?

– Rättvisepartiet Socialisterna har haft en allvarlig kris i Göteborg, men att partiet skulle vara upplöst stämmer inte alls. RS fortsätter ha möten och aktiviteter i Göteborg, säger Elin Gauffin (Foto: Offensiv).

av Offensiv

Offensiv har intervjuat Elin Gauffin, sammankallande i RS verkställande utskott, angående rykten om partiet i Göteborg och planer för framtiden.

Enligt den tidigare medlemmen Kristofer Lundberg har Rättvisepartiet Socialisterna i Göteborg upplösts av sina medlemmar. Stämmer detta?
– Rättvisepartiet Socialisterna har haft en allvarlig kris i Göteborg, men att partiet skulle vara upplöst stämmer inte alls. RS fortsätter ha möten och aktiviteter i Göteborg.

Vad var det som hände?
– En stor del av verksamheten gick på sparlåga en längre tid och det ekonomiska underskottet växte. Partistyrelsen upprättade en handlingsplan för detta. Vår mest kända medlem i staden, Kristofer Lundberg, hade andra planer. Nu har han meddelat att han går med i Vänsterpartiet för att kunna kandidera till valsedeln. De flesta av medlemmarna och de flesta av de aktiva medlemmarna i Göteborg har gått ur RS med hänvisning till att Kristofer Lundberg inte längre är ledare. 
– Rättvisepartiet Socialisterna ser förstås allvarligt på att en viktig politisk kraft som genomfört många viktiga och banbrytande kamper i arbetarstaden Göteborg nu är försvagad. Det rör sig om exemplarisk antifascism, gräsrotsförankrad kamp för välfärd i förorterna och framgångsrik hyresaktivism för att ta några exempel genom åren. Detta kommer att få effekter för den sociala kampen i Göteborg för ett tag. 
– Samtidigt finns idéerna kvar, bland många kämpar och även bland Rättvisepartiet Socialisternas nuvarande partiförening i Göteborg samt i RS på riksplanet. Tillsammans med nödvändigheten för arbetare att slå tillbaka kommer nya motstånd mot kapitalism och högern att resas.

Vilket ansvar har Rättvisepartiet Socialisterna för utvecklingen?
– Partiet och speciellt ledningen är ansvarig för att vi inte har ingripit tillräckligt kraftigt mot problem som vi har sett ett tag. Vi har självklart försökt, men omständigheter som att det har varit väldigt lite arbetarkamp totalt sett i landet de senaste åren, pandemin som har haft en passiviserande effekt på alla och så vidare har gjort det svårt. Men vi lyckades ge vår kraft till kampanjen Nej till marknadshyra som blev en struktur för hela den utomparlamentariska vänstern och radikala hyresaktivister att samlas i – med stor framgång.
– Nu är vårt ansvar att ta ut lärdomarna från detta, som är gångbara för alla socialistiska organisationer. Det är jätteviktigt att bygga en kollektiv ledning som har täta, öppna och ärliga diskussioner och en medlemsaktivism som kan syna ledningen och säkra att demokrati och ekonomi sköts på rätt sätt.

Det är jätteviktigt att bygga en kollektiv ledning som har täta, öppna och ärliga diskussioner och en medlemsaktivism som kan syna ledningen och säkra att demokrati och ekonomi sköts på rätt sätt.

Det verkar lite som en trend att Vänsterpartiet fångar upp radikala krafter, är det något för RS med?
– RS partistyrelse tillsammans med RS Göteborg har gjort ett uttalande som ligger på socialisterna.org: ”Rättvisepartiet Socialisterna fortsätter i Göteborg”. Där kan man läsa mer om vår syn på det som har hänt och framför allt varför RS behövs som en självständig kraft till vänster om Vänsterpartiet. Intressant nog är det många vänsterpartister som har hört av sig och håller med om detta.
– RS kommer att förespråka en röst på V i riksdagsvalet. Men det är inte en okritisk röst. Vi anser att V är fast i parlamentarismen och att V borde ta många fler initiativ till masskamp underifrån. V tillåter inte att medlemmar organiserar sig kring egna, mer radikala program, som tidningen Offensiv, eller att man får vara med i en internationell organisering – något som är helt avgörande idag. Däremot är enskilda medlemmar i V välkomna som medlemmar i RS, för att stärka den socialistiska rörelsen på flera plan.

Elin Gauffin.

Hur går det för RS som helhet?
– Det går hyfsat bra. Vi hade en entusiastisk kongress dit fler kom än vad vi hade hoppats på. Vi får ständigt nya medlemmar, samtidigt som medlemmar som har fått andra intressen också går ur. Vi har väldigt stor hjälp av International Socialist Alternative, vår international bestående av partier och grupper i över 30 länder, som nyligen hade en stor framgång när Kshama Sawant för fjärde gången lyckades besegra USA:s höger och kapitalistklass i ett val i Seattle.
– Under 2022 kommer Rättvisepartiet Socialisterna att kampanja för att försvara våra mandat i Luleå kommunfullmäktige och för att åter bli invalda i Haninge kommunfullmäktige. Vi kommer att jobba för att kampanjen Nej till marknadshyra fortsätter driva på för att kravet på en social bostadspolitik blir centralt i valdebatten (trots att det var denna fråga som fällde regeringen i somras verkar nu alla riksdagspartier ha gömt undan den).
– Vi kommer att sprida det antikapitalistiska budskapet inom klimatrörelsen som har en viktig uppgift då nästa stora toppmöte för klimatet äger rum i Stockholm i samband med Världsmiljödagens 50-årsjubileum. Dagligen tar vi kamp mot nedskärningar i vården, skolan, omsorgen, mot rasism och attacker på flyktingar, för socialistisk feminism och trygghet i bostadsområden, arbetsplatser och hemmen. 

– Vi studerar och diskuterar arbetar- och kvinnokampen i historien för att kunna sprida de viktigaste lärdomarna till kommande revolter och samhällsomvälvningar. Kapitalismen, där en liten klick blir omåttligt rik på majoritetens och naturens bekostnad, har för länge sedan spelat ut sin roll. Vårt mål är den demokratiska socialismen – ett samhälle baserat på gemensamt ägande och styre.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!