”Hur man pajar sin ekonomi i juletid”

2018-12-12 14:24:17
I tidningen Hem&Hyras artikel Snabb­fixa julen i sitt decembernummer utropar de ”Julen närmar sig med expressfart. Stressa inte!”. Jag börjar förstå att julefrid inte är grejen – julstämning är det som gäller, och det är inte billigt.
Men alla vill väl ha ett julpyntat vardagsrum – okej, bara att sätta igång! Om jag följer de 13 juliga tipsen på kuddar, plädar, fårskinn, ljusstakar, lyktor, tomtar och julmönstrade mattor, gardiner med mera som ges i artikeln kommer jag upp i strax över sjutusen kronor. 7 071 kronor, mera exakt.
Men, det räcker nu inte: om jag ska ”satsa på tomtar i tovad ull (…) som ger ett stilfullt klassiskt intryck” kostar de mellan 100 och 1 200 kronor styck. Kanske behöver jag mer än en broderad kudde? De finns för cirka 500 kronor styck. Visst infinner sig julefriden under en mysig fleecepläd i fuskpäls? Bara 699 kronor. Det ska dofta jul också. Varm glögg, apelsiner med nejlikor, nybakade pepparkakor eller ett doftljus för 99 kronor – vi fixar rubbet! Men å, jag glömde ju balkongen!
En ljusslinga för 299 kronor räcker ju inte – flera behövs, och en granslinga och ljung förstås. Många ljus och adventsljusstakar ”gör underverk för mysstämningen”, några lyktor och vaser kan jag inte klara mig utan. Nu har jag snart lagt ut det dubbla på mitt julmys. Fast, näe. Jag tänker spara både pengar och tid genom att låta bli att kasta mig in i det vansinne som kallas jul.

Hem&Hyra är oftast och vanligtvis en klok och viktig tidning med förnuftiga artiklar och seriösa ambitioner att förbättra livet för oss hyresgäster, ge råd och stöd och ge oseriösa värdar på nöten.
En sådan här artikel om julpiff ger ångest och skapar en känsla av ”måste” hos alltför många. Vi som inte har råd, som inte vill skuldsätta oss eller inte kan ta ett dyrt sms-lån. Det finns en gigantisk klyfta mellan fattig och rik, mellan överlevande och överflöd, som inte är så rolig att tala om. Det skaver ordentligt och julstämningen blev visst rätt låg.
Vi vet att vår planet inte mår bra, att vi har prylar och skräp som översvämmar land, berg och hav. Vi skulle behöva ett slut på det, att tillverkning av lyx och överflödsvaror stoppas – nu. Varje dag slängs och bränns helt nya prylar och klädesplagg, berg av prylar som inte behövs. Köpa nytt är inte att skapa förändring, konsumtion är inte den handling som vi alla verkligen behöver. Visst vet vi.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!