”Hur ska det gå för oss funktionshindrade med personlig assistent?”

2008-09-24 18:00:22
Centerpartisten och ordförande för LSS-kommittén, Kenneth Johans­son, har meddelat att man kommer att skära bort tre miljarder kronor av stödet till handikappade.
Kommittén menar bland annat att personlig assistans beviljas ”för generöst”. I slutbetänkandet heter det att: ”Vi måste strama åt reglerna och kostnaderna för funktionshindrades rätt till personlig assistans. För att assistansreformen ska vara långsiktigt hållbar måste vi /…/ minska den årli­ga kostnaden för personlig assistans med tre miljarder. Därtill måste reg­lerna stramas åt för Försäkringskassans behovsbedömning av personlig assistans.”
En undersökning från Stiftelsen Independent Living har visat att staten har tjänat ca 26 miljarder kronor på att ha personlig assistans, jämfört med traditionell hemtjänst.
Funktionshindrade betraktas ge­nom LSS inte som objekt. De betraktas som aktiva personer som kan ta beslut själva, vilket är den största skillnaden mot hemtjänst.

Jag har en hjärnskada efter en trafikolycka för 19 år sedan. Mitt största problem är att jag har svårt att överblicka min vardag, och att kom­ma ihåg olika saker.
Om man lever med ett sådant funktionshinder är det särskilt viktigt att ha få och samma personer som stöd, något som är möjligt då jag har personlig assistent.
Enligt den nya utredningen verkar  det finnas risk för att personer med kognitiva funktionshinder som det jag har, inte kommer likställas med personer som har fysiska funktionshinder.
Hur kommer det att gå för mig och de som har det som jag då?
Britta Berggren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!