Hur ska facken agera mot EU?

2008-09-28 16:43:41
Europadomstolen legaliserar lönedumpning. Det var de fackliga debattörerna och Bo Bernhardsson, socialdemokratisk riksdagsledamot, eni­ga om på seminarierna under European Social Forum.

Det är efter domar i fyra mål – Viking, Laval/Vaxholm, Rüffert och Luxemburg – mer uppenbart än någonsin att kapitalets fria rörlighet är överordnad fackliga, sociala och män­skliga rättigheter inom EU. Europafacket, ETUC, där det svenska LO:s Vanja Lundby Wedin är sittande ordförande, har inlett en lobbykampanj mot den franske presidenten Sarkozy som just nu är ordförande i EU för kravet på ett nytt juridiskt bindande socialt protokoll.
Därmed har ETUC och LO-ledningen erkänt att de haft fel när de hittills hävdat att Lissabonfördraget på något betydande sätt skulle stärka arbetsrätten. Men ETUC:s förslag föreslås inte som en ändring av eller tillägg till Lissabonfördraget, utan till utstationeringsdirektivet.
En utbredd facklig vänsteropinion anser tvärtemot ETUC att Irlands nej, som ska betyda att fördraget har fallit, nu måste utnyttjas till krav på garantier för arbetsrätten.

Det är ett krav som också stöds
av både LO-distriktet och s i Skåne. Byggettan i Stockholm har fått med sig LO-distriktet på en namninsamling för kravet på att besked ska ges om skyddade kollektivavtal innan Lissabonfördraget skrivs på.

Ett svenskt nej till Lissabonfördraget, eller till och med ett nej till dess att skydd mot lönedumpning garanterats, skulle understödja motståndet i hela Europa.
Sverige och Tjeckien är de enda länder som ännu inte har undertecknat fördraget.
När det ska röstas om Lissabonfördraget i riksdagen den 20 november görs detta en knapp månad innan de exakta förslagen från Lavalutredningen ska presenteras.
Detta är tvärtemot den ordning som har begärts av LO-kongressen.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!