Hur ska strejken mot Tesla vinnas?

Det krävs upptrappning och verkliga strejkvaktskedjor för att vinna strejken (Foto: Sebastian Olsson).

Av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Teslastrejken har pågått i över 18 veckor, och nu kommer det nya sympatiåtgärder till stöd för strejken. Men IF Metall behöver trappa upp kampen mot Tesla, som fortsätter att göra stora ekonomiska vinster trots strejken.

Seko har varslat om ytterligare sympatiåtgärder till stöd för IF Metalls strejk. Sympatiåtgärderna omfattar bland annat en blockad av service och underhåll av alla Teslas laddstationer runt om i Sverige. Det innebär också att inga nya laddstationer för Teslabilar kommer att installeras. Blockaden gäller för alla företag inom Sobona och EFA, och därmed ligger blockaden kvar oavsett vilket företag som anlitas för att utföra arbetet.
Seko säger själva att sympatiblockaden kommer att ge effekt främst på lång sikt, då det fortfarande finns fungerande laddstationer. Blockaden är en av många viktiga sympatiåtgärder som tillsammans och från olika håll skapar problem för Tesla.

Men de aktuella strejk- och sympatiåtgärderna är inte tillräckligt för att få Tesla att gå med på kravet om kollektivavtal. Tesla lyckas fortfarande upprätthålla sin verksamhet och göra stora ekonomiska vinster, till stor del på grund av ett omfattande strejkbryteri. Lösningen på strejkbryteri är en fysisk blockad, strejkvaktskedja, som inte släpper in strejkbrytare på arbetsplatsen.
Här måste framför allt IF Metall, men även resten av LO-kollektivet, trappa upp strejken och göra den mer offensiv. Det är facken som behöver se till att det finns tillräckligt många strejkvakter för att fysiskt kunna blockera arbetsplatserna. Bara då kan man få stopp på produktionen, vilket är det som behövs för att pressa Tesla.
Idag finns det en risk att Tesla tror att de håller på att vinna den här striden på grund av att IF Metall beslutade att lyfta blockaden så att de värst krockskadade bilarna kan repareras. IF Metall menar att de gjorde det för bilägarnas skull, och anser inte att det är en eftergift. Men oavsett är det så Tesla ser det, och nu kommer det att krävas ännu hårdare arbete för att vinna konflikten.

IF Metall kan inte göra fler eftergifter, utan måste tvärtom trappa upp konflikten ytterligare. Ett stopp på strejkbryteriet är enda steget framåt, och först då kommer Tesla att verkligen känna av strejken. Stödet finns hos medlemmarna – det gäller bara för fackledningen att ta tillvara på det.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!