Husby: ”Mobilisera för 18/4”

110 slöt upp på ett välbesökt möte mot marknadshyror i Husby (Foto: Sebastian Olsson).

av Sebastian Olsson // Artikel i Offensiv

Det var fullsatt i Folkets Husby förra onsdagen när Norra Järva Stadsdelsråd, Ort till ort och Hyresgästföreningen Järva arrangerade ett stormöte mot marknadshyror och bostadsspekulation.

Stormötet, som också var av­spark för en gemensam mobilisering med Välfärdsalliansen och Hyresgästföreningen Region Stockholm inför en protestdag den 18 april, samlade förutom Järvabor även aktivister från hela staden. Att regionstyrelsen för Hyresgästföreningen i Västra Sverige dagen innan hade avsatts av förbundsledningen hade därför vållat oro. 
Simon Safari, ordförande för Hyresgästföreningen Region Stockholm, öppnade mötet med ett brandtal mot marknadshyror. 
– Det är dags att ta näven ur byxfickan och protestera, sade han och manade till kamp den 18 april.

Ann-Margarethe Livh, Hyresgästföreningen Järva, förklarade att det finns en myt om att marknadshyror bara skulle leda till stora hyreshöjningar i rika områden och visade upp beräkningar som pekar på stora höjningar även i Rinkeby och Husby.
Arne Johansson talade sedan om hur marknadshyror även genomförs bakvägen efter fuskrenoveringar en lägenhet i taget, där fastighetsspekulanter som Black­stone och Vonovia alltmer tar kommandot över bostadsmarknaden. 
– I Berlin och Danmark vidtas vissa åtgärder mot spekulationen, men i Sverige öppnar S och januaripartierna för det motsatta.
Att två S-riksdagsledamöter, partiets ledande bostadspolitiker Ola Möller och Kadir Kasirga, tagit sig till Husby för att diskutera med hyresgäster och besöka mötet visar hur orolig partiets ledning är för reaktionerna. 
När ordet blev fritt försäkrade Möller att han höll med om allt som sagts emot marknadshyror, men att partiet bara fått 28 procent av rösterna i valet. 
– Folk måste gå och rösta om de vill ha en förändring.
Men även om en och annan höll med lyckades Möllers tema ”lyssna på vad vi säger, blunda för vad vi gör” bara reta upp många mötesdeltagare, som tyckte att det blev för mycket prat om procent och partipolitik.  
S-riksdagsledamöterna fick också svar på tal av både Farida al-Abani, en av Feministiskt Initiativs två ordförande, och V:s Veronica Stiernborg, som ansåg att S inte tagit något ansvar för sina många röster i våra orter och att det var läge att rösta på V i nästa val istället.

Elin Gauffin, känd från nätverket Rädda Hyresrätterna och Rättvisepartiet Socialisterna, kritiserade förbundsstyrelsens kupp mot Hyresgästföreningen Västra Sverige, den region av Hyresgästföreningen som varit mest drivande i kampanjen. Hon uppmanade mötesdeltagarna att ta med uttalandet som cirkulerar mot detta till sina före­ningar och föreslå att det ska antas. 
Även Håkan Blomqvist från Välfärdsalliansen ansåg att vi inte har tid att vänta till nästa val, då januaripartierna ska genomföra sina 73 punkter denna mandatperiod.
– Man kan åstadkomma förändringar underifrån om man konfronterar politikerna med verkligheten! sa han till starka applåder och gav även han sitt fulla stöd till Hyresgästföreningen i Väst.
Seko Stockholms kommunikatör Monika Roll talade sedan för enat motstånd mot de marknadshyror som även drabbar fackets medlemmar och till försvar av tur­ordningsreglerna den 18 april.
– Även regeringens förslag att försämra anställningstryggheten hotar vår trygghet, sa hon och inbjöd till ett stormöte om detta i ABF-huset den 29 februari.
Arne Johansson avslutade mötet med att uttrycka sin glädje över enigheten om en protestdag den 18 april, trots avstängningen av hela den regionstyrelse i Västra Sverige som först manat till massprotester. 
Han hoppades att många mötesdeltagare skulle engagera sig i kampen för en ny social bostadspolitik enligt Hyresgästföreningens gamla motto att ”bostaden ska vara en social rättighet, inte en handelsvara”. Gentemot bostadspekulationen föreslog han en ”Lex Hembla”.
Stormötet följs nu av konkreta kampanjförberedelser både mellan mötets arrangörer och Välfärdsalliansen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!