Husby redo för strid mot ombildningar

av Arne Johansson

Kampviljan gick att ta på när ett 60-tal husbybor samlades i Folkets Husby inför de brev med ”erbjudanden” om ombildningar av Svenska Bostäders fastigheter i stadsdelen som väntas innan månadens slut.

Ett visst hopp om att stora delar av Husby kan undantas väcks av ett tjänsteutlåtande från allmännyttans koncernledning i Stadshus AB, som sagt att totalrenoverade hus ska undantas. Då skulle inga ombildningar komma ifråga på nyligen totalrenoverade Trondheimsgatan och Bergengatan.
Återstår Oslogatan, men även där har hyresgästerna erbjudits en likadan renovering, ett resultat av segern över det ursprungliga ”Järvalyftets” rivningar och lyxrenoveringar och mycket långvariga dialoger och förhandlingar med Hyresgästföreningen. Att inte respektera detta vore liktydigt med avtalsbrott och helt oacceptabelt – liksom förstås att inga ombildningar alls är acceptabla. 

I Husby skulle det kunna räcka med en enda ombildning för att göra Blackstoneägda Hembla till största och dominerande fastighetsägare, en mardröm för husbyborna! För starka insatser på mötet stod alla inbjudna talare; Simon Safari, region­ordförande i Hyresgästföreningen, bostadsforskaren Dominika V Polanska och Tomas Henriksson, en av Hyresgästregionens experter på ombildningsfrågor. 
Mötet genomfördes av Norra Järva Stadsdelsråd tillsammans med Nätverket Rädda hyresrätterna och Hyresgästföreningen på alla nivåer: LH Runstenen på Oslogatan, Järvastyrelsen och regionen.
Den här striden ska vi vinna, och sen, som Simon Safari var inne på, ta på oss en roll som exorcister för att driva ut dom djävlar som spekulerar med våra hem! 
Många av mötesdeltagarna tog också med sig mängder av flygblad och affischer inför den gemensamma Välfärdsmanifestationen 16 maj. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!