Husbyborna tar kampen

2011-01-27 12:34:41
Ett hundratal husbybor i alla åldrar samlades i torsdags till en livlig demonstration framför Husby träff mot nedläggningen av Husby vårdcentral. ”Vad vill vi ha? Vårdcentralen kvar” och bara ”Husby vårdcentral, Husby vårdcentral” skallade slagorden.

Nätverket Järvas Framtid och PRO har under kampanjens gång fått massivt stöd i form av 2 000 namnunderskrifter och mer eller mindre aktivt av snart sagt alla affärsinnehavare och lokala organisationer som Eritreanska och Somaliska föreningen, ungdomsföreningen Megafonen och Företagarföreningen i Husby Centrum m fl föreningar.
Rättvisepartiet Socialisterna har som vanligt en pådrivande roll, samtidigt som kampanjen även stöds av lokala profiler i S, V och MP.

Svidande appeller hölls under demonstrationen av bland annat Eg­on Hansson från PRO, Gunnar Johansson och mig själv från Nätverket Järvas Framtid.
Även Mohamed Hagi Farah från Föräldranätverket i Rinke­by och poli­tiker som Sjukvårdsstyrelsens nya an­dre vice ordförande Petra Larsson (S) och Jakob Dencker (MP) höll korta tal mot beslutet.

Protesten fortsatte sedan inne på Husby träff under den öppna timmen av Rinkeby-Kista stadsdelsnämndsmöte, där demonstranterna ville se ett gemensamt och enhälligt uttalande från samtliga lokala partier mot nedläggningen.
Stadsdelsnämndens ordförande Bo Sundin (M) svarade att både M och FP i stadsdelsnämnden redan ha­de klagat internt hos sina landstingspolitiker, varefter han även gick med på att man skulle göra ett gemensamt uttalande från stadsdelsnämnden.
Med denna framgång i ryggen be­gär nu Nätverket Järvas Framtid tillsammans med PRO och Företagarfö- reningen att Sjukvårdsstyrelsen City som har tagit beslutet ska ställa upp på ett stormöte, som ska hållas i Husby träff onsdagen den 9 februari.
Sjukvårdsstyrelsens ordförande Marie Ljungberg Schött (M) har re­dan lovat att ställa upp, liksom Petra Larsson (S) och Gunilla Bhur (V).

Frågan är nu om även de moderata ledarna i stadshuset, som ytterstadsborgarrådet Joakim Larsson, kan förmås att ingripa gentemot landstinget för att försöka rädda något uns av den minimala trovärdigheten för det så kallade Järvalyftet och dess diskrediterade tal om betydelsen av mer service och arbetsplatser i förorterna.
Samtidigt växer frågetecknen kring underlaget till beslutet att stänga i Husby och erbjuda patienter och personal att flytta med till en sammansla­gen vårdcentral i Akalla, som av Sjuk- vårdsstyrelsens ordförande sägs vara en ”företagsmässig” beställning från landstingets utförarorganisation SL­SO.

Att Husbys vårdcentral skulle ha undermåliga lokaler stämmer helt enkelt inte, samtidigt som patienter från både Husby och Akalla knappast skulle rymmas i det jämfört med Husby vårdcentrals minimala vänt­rum som patienterna i den sammanslagna vårdcentralen skulle tvingas trängas i efter en flytt och sammanslagning.
Eller är talet om att flytta patienterna bara vilseledande rökridåer?
Enligt uppgifter från Marie Ljungberg Schött (M) till Nätverket Järvas Framtid finns det redan ”extremt intresserade” av att starta upp en privat vårdcentral i Husbys lokaler.

Redan dagen efter att beslutet från den 8 december om att stänga Husby vårdcentral innan jul offentlig­gjorts i lokaltidningen Mitt i Kista började också en privat läkarmottagning att värva patienter på Husby torg.
Den obehagliga misstanke som därför inställer sig är om nedläggningen av Husby vårdcentral bara är ett korrupt beställningsverk av någon privat intressent, eller om det annars rör sig om en falskt motiverad plan för en ideologiskt motiverad privatisering i fast förvissning om att privata intressenter skulle stå på kö?

Om en privat vårdcentral betald av landstinget öppnas i samma lokaler underkänns ju dels att lokalerna skulle vara undermåliga och dels möjligheten att flytta mer än en mindre del av de 9 000 patienterna i Husby en tunnelbanestation till Akalla.
Därmed lär också de problem med otillräckligt kapacitetsutnyttjande i Akalla som man säger sig vilja lösa bestå, samtidigt som jobb knappast lär kunna erbjudas alla i dag fullt sysselsatta i Husby vårdcentral.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!