Husbyföreningar blåser till strid om 2024 års hyror

Protest i Vällingby mot chockhöjda hyror i början på året (Foto: Vilgot Karlsson).

av Arne Johansson // Artikel i Offensiv

Drygt 20 deltagare från nio föreningar samlades på tisdagskvällen (den 19 september) för att diskutera hur hyreskraven inför 2024 ska bekämpas sedan Fastighetsägarna i Stockholm och Göteborg varit först med hyreskrav på chockerande höga 12 procent.

I mötet var de tre lokala hyresgästföreningarna LH Balla backen på Trondheimsgatan, LH Runstenen på Oslogatan och LH Bergengatan representerade, liksom Hyresgästföreningarna Järva och Södermalm samt Ort till ort, Husbyrådet och Norra Järva Stadsdelsråd, som inbjudit till mötet.
Än har inte de tre allmännyttiga bostadsbolagen presenterat sina hyreskrav, men Yngve Sundblad, som är ordförande för Hyresgästföreningens lilla förhandlingsdelegation gentemot Svenska Bostäder, befarade liknande höga krav på höjda hyror när dessa troligen presenteras den 29 september.
Hyrorna för 2023 fastställdes först efter skiljedom sedan alla försök till en förhandlad lösning strandades av fastighetsägarna. Om förhandlingarna även för 2024 strandar innebär detta akut risk för ännu högre hyreshöjningar efter skiljedom, gissningsvis i storleksordningen 5 eller rentav 6 procent.

Att flera förhandlingsträffar nu väntar redan i oktober, informerade även Järvastyrelsens HGF-ordförande Ann-Margarethe Livh om.
– Var ska vi ta vägen om det här får fortsätta?, frågade sig en av deltagarna.
Sedan SD och högerrregeringen på onsdagen presenterade sin budget för 2024 vet vi att ROT- och RUT-avdragen ökar för villaägarna, men att ingenting föreslås för att vare sig stödja bostadsbyggandet eller hyresgästerna.
”Nästan alla svenskar drabbas, men olika hårt”, sammanfattar DN. Samtidigt skryter finansministern Elisabeth Svantesson och SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt på DN Debatt med ”Att inflationen sjunker visar att vi valt rätt väg”.
Men medan regeringen förklarar sin främsta prioritet vara att sänka inflationstakten (bortsett från 27 miljarder kronor mer till militären, jobbskatteavdrag som i vanlig stil ger mest till högavlönade och höjda ROT-avdrag till villaägarna med mera), som tros bli 4 procent 2024 och 2 procent 2025, måste vi fråga oss hur detta går ihop med krav på höjda hyror med 12 procent?

Alla på mötet var rörande eniga om nödvändigheten av att mobilisera både gemensamt och var för sig mot hyreshöjningar 2024. En ny träff den 10 oktober ska diskutera en mer detaljerad kampanjkalender för hösten.
Först ut blir stöd till demonstrationen på Medborgarplatsen den 15 oktober som Ort till ort, Ung vänster, Syndikalistiska ungdomsförbundet och Allt till alla har tagit initiativ till.
Mötet enades också om att stödja ett förslag från Norra Järva stadsdelsråd om att kalla till ett stort bostadsmöte i Folkets Husby torsdag kväll den 26 oktober. Förslag som alla gillade väcktes också om att vi en timme innan stormötet ska genomföra en manifestation på Husby torg utanför och som eventuellt även skulle kunna sändas digitalt i samarbete med Nätverket Nej till marknadshyra.
Huvudfrågan på stormötet, där vi även tänker bjuda in aktiva från andra delar av staden, blir mobiliseringen mot höjda hyror och för en ny social bostadspolitik.

En andra fråga på stormötet blir antagligen även, liksom på tisdagens planeringsträff, den pågående kampen för att de återstående renoveringarna på Oslogatan och Södra Järva ska genomföras i enlighet med det gällande Järvaavtalet och med samma metoder som hittills har gällt utan att hyrorna blir högre.
Kontakt ska också tas med Hyresgästföreningens livaktiga innerstadsföreningar, liksom med aktiva i Nätverket Nej till marknadshyra och på fler orter för att om möjligt hitta gemensamma punkter i en kampanjkalander som vi kan mobilisera tillsammans för.
Mötet enades också om att uppmana den alltför länge sovande Hyresgästföreningen i hela landet att ta initiativ till samlande manifestationer. Kampen mot höga hyror 2024 har börjat!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!