Husbyprotest mot pris – och hyreschocker: Det räcker nu!

”Sprida och bredda protesterna”, manade torgmötet i Husby. Foto: Arne Johansson

”Nej, det räcker nu”, löd ett av slagorden när cirka 100 husbybor lördagen den 29 oktober samlades till en protest mot stigande priser på mat, el och hyror på ett blåsigt Husby torg.
– Vi ser kraftiga prishöjningar på allt, men lönerna ligger stilla, sade Shamal Ali från Husby Arbetarcentrum,som tagit initiativ till protesten.
Arne Johansson från Norra Järvas Stadsdelsråd förklarade att initiativet dagarna innan fått stöd av lång rad av lokala föreningar, varav flera också har ställt sig bakom det upprop mot chockhöjda hyror som lanserats av nätverket Nej till marknadshyra. På en hyra på 10 000 blir de 9,5 respektive 9 procent i höjda hyror som nu begärts av de privata fastighetsägarna och allmännyttan i Stockholm en hyreshöjning med minst 900 kronor.
– Det här är alldeles oacceptabelt. Vi har krävt att Hyresgästföreningen ska svara med ett nollbud. Tyvärr, har Hyresgästföreningen lagt ett motbud på 2,4 procent, det pekar mot en rutten kompromiss, citeras han också av Nyhetsbyrån Järva.

Slutsatsen var att protesten i Husby måste följas av fler och mer samlade protester i Stockholm och övriga landet, samt att både Hyresgästföreningens förhandlare och det nya vänsterstyret i Stockholm måste pressas att stoppa allmännyttans krav på höjda hyror.
Daniel Riazat, riksdagsman från Vänsterpartiet som numera bor i Kista, påminde i ett kort tal om att V efter landsomfattande hyresprotester förra året var med och stoppade marknadshyror, och tryckte på vikten av att kunna påverka Stockholms nya styre.

– Det är inte det ”fattiga Husby” som demonstrerar idag, utan det ”kämpande Husby” och det här är bara början, avslutade Shamal Ali och ledde sedan de församlade i ett litet demonstrationståg runt torget.
Att kampviljan även betydde kö för att köpa och prenumerera på Offensiv gladde också närvarande Offensivförsäljare. ■

RS Norra Stockholm

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!