Husbyprotester får byggbolag att tveka

2008-04-02 14:02:12
Motståndet mot Järvalyftet växer i takt med nya provokationer. Uppåt 150 personer samlades förra veckan på Husby torg i protest mot Svenska Bostäders planer på att sälja ut 75 procent av bostäderna i Husby till byggbolag samt att 35 av 58 hus ska rivas enligt arkitekternas skisser.

– Avsikten är helt enkelt att byta ut befolkningen!, menade Gunnar Johansson, Husbybo och aktiv i Järvas Framtid, på demonstrationen.
– Varför skulle man annars riva hus som är fullt beboeliga för att istället bygga radhus?

Försöker chockstarta

Sedan Järvalyftet bromsats upp efter de massiva protesterna mot SB:s planer för referensgården på Trondheimsgatan försöker nu högeralliansen i stadshuset chockstarta Järvalyftet på nytt tillsammans med byggbolagen Skanska, Peab och HSB Bostad, vilket framfördes i en avsiktsförklaring den 18 mars.
Det är inte längre bara de boende som är kritiska. Arne Johansson från nätverket Järvas Framtid och RS berättade om ett samtal med HSB Bostads vd Håkan Falk, där denne uttalat att de politiska förutsättningarna för avsiktsförklaringen om politisk enighet och samtycke från de boende inte längre finns. Båda delarna saknas sedan s och v hoppat av styrgruppen för Järvalyftet, som en effekt av de boendes protester.
Abebe Hailu, socialdemokratisk vice ordförande i Kista-Rinkeby stadsdelsnämnd deltog i torsdagens demonstration och förklarade:
– Järvalyftet startades från början av socialdemokraterna år 2005 som ett långsiktigt projekt, som förutom bostäderna skulle handla om att förbättra skolorna, äldreomsorgen med mera. Sedan moderaterna tog över handlar det bara om att bygga om. Äldreomsorgen i både Kista och Rinkeby har skurit ned 15 personal var och på Rinkeby vårdcentral har personaltalet halverats från 40 till 20 sedan valet. Järvalyftet finns inte längre – det är dött!

Upprörda frågor

Demonstranterna packade sedan stadsdelsnämndens möte, där den öppna timmen helt upptogs av upprörda frågor. Svaret från högerpolitikerna var att de inget kunde göra åt besluten och själva kände sig överkörda. En av demonstranterna blev till och med påhoppad av nämndens moderata ordförande Anette Jansson för att hon satt med ett plakat till försvar för hyresrätten trots att hon bor i en bostadsrätt.

”Vi är överkörda”

Folkpartisten Burhan Yildiz visade större ödmjukhet genom att vältaligt erkänna att ”folkpartiet centralt har kört over oss” vad gäller både Järvalyftet och nedläggningen av Dalhagsskolan.
Nästa steg i kampanjen blir utfrågningen av Järvalyftets projektledare samt arkitekter i Husby träff onsdagen den 16 april kl 18.00.
Dessutom gäller det att börja formulera ett alternativ till det ”lyft” som mest verkar handla om att ”lyfta” ut befolkningen samt ”lyfta” hyrorna. Den 16-17 maj samlas vi alla för att finna andra vägar framåt på Järvas sociala forum – ett annat Järvalyft är möjligt!

AnnaMaria Berggren Ericsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!