Husbys avstamp för ny hyreskamp

2010-09-09 15:28:57
Sedan 2007 pågår en långdragen kamp om Husbys och Järvas Framtid. Det är en kamp som berör hyresgästerna i hela landets miljonprogramområden.

Den demonstration som genomfördes i Husby onsdagen den 8 september (efter Offensivs pressläggning) markerar ett nytt avstamp för kampen mot att de påbörjade renoveringarna ska betalas en gång till av hyresgäster som i alla år betalat för ett underhåll de aldrig har sett röken av.

Protesterna gäller också:
  • att tidiga stambyten genomförs överallt utan att bevis för behovet presenteras för varje hus;
  • att omfattande energisparåtgärder som tilläggsisolering som sänker bolagets kostnader inte ska höja hyran;
  • att hyresrätten som boendeform utsätts för en grov skattediskriminering utan att någon av valets allianser lyfter ett finger. Jämfört med villor och bostadsrätter belastas hyresrätterna med en 2 000 kronor per 100 kvm högre skatt varje månad;
  • att nya vinstkrav läggs på allmännyttan.
Under vintern 2007-2008 lyckades rasande protester från husbyborna som organiserades av Nätverket Järvas Framtid och Rättvisepartiet Socialisterna sätta stopp för de ur- sprungliga planerna på omfattande rivningar och lyxrenoveringar med värre hyreshöjningar än dem vi sett inom Fabege i Tensta och Rinkeby på 2 500 kronor i månaden för en trea.

Två år efter denna bakläxa kommer Svenska Bostäder igen med nya renoveringsplaner. Enligt ett nytt ramavtal med hyresgästföreningen  blir hyreshöjningen för den första gård som ska renoveras enligt avtalet kvarteret Molde på Bergengatan 1 010 kronor för en trea.
Medan hyresgästföreningens förhandlare ser detta som en framgång och till och med säger sig veta att hyresgästerna har råd, manar Nätverket Järvas Framtid till nya protester.

– Jag kommer att vägra skriva under och tvinga frågan till hyresnämnden, säger en hyresgäst på Bergengatan som nu försöker mobilisera till onsdagens protestaktion.
När detta skrivs har ledande politiker från både M, S och MP i Svenska Bostäders styrelse lovat delta för att lyssna till demonstranterna, vilket tyder på att de i alla fall inte än en gång vågar ignorera husbyborna.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!