Huvudskär i Haninge skärgård räddas

2012-12-09 05:35:08
I somras hotade statliga Fortifikationsverket (militären) att stycka upp och sälja tomterna på Ålandsskär, huvudön på Huvudskär, en ögrupp i Haninges ytterskärgård med stort natur- och kulturhistoriskt värde. Rättvisepartiet Socialisterna (RS) befarade att privatiseringen skulle innebära att den unika miljön och den kulturhistoriska bebyggelsen såväl som allmänhetens tillgänglighet var i farozonen.

Mattias Bernhardsson (RS) tog upp frågan i kommunfullmäktige i september och föreslog i ett brev till Riksantikvarieämbetet att bebyggelsen skulle skyddas. Samma krav framfördes av Föreningen Bygdemuseet Ornö och Huvudskärs byalag.
I oktober krävde även Haninge kommun i ett brev att ön skulle skyddas.

Rättvisepartiet Socialisterna har nu i en skrivelse av Riksantikvarieämbetet fått besked att Ålandsskär kommer att införlivas i Huvudskär naturreservat. Det innebär också att de gamla byggnaderna inte får rivas och ersättas av nya villor.

RS har även framfört till Riksantikvarieämbetet, Fortifikationsverket och Skärgårdsstiftelsen att privatiseringen och uppstyckningen av tomterna i sig måste stoppas så att de som idag antingen hyr eller äger fastigheter, men inte har råd att köpa tomten till marknadsvärde, ska kunna vara kvar.
Fortifikationsverket har nu svarat RS att öborna kommer att erbjudas köpa marken till ett subventionerat pris. Vill man inte det kan man istället sälja byggnaden till staten. ”De vars byggnader inte kan avstyckas får fortsätta arrendera av den tänkta marksamfälligheten. Tanken är att Skärgårdsstiftelsen blir största intressenten i denna samfällighet eftersom de troligen kommer äga mest mark på ön”, skriver Fortifikationsverket till RS.

Med andra ord stoppas inte privatiseringen, men människor får möjlighet att bo kvar utan att köpa hela tomten.
RS Haninge

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!