Hyreschock för Alnöbor!

Hyresgäster i Sundsvalls Alnö har fått beskedet om hyreshöjningar på över 50 procent! (Foto: northofsweden / Flickr CC)

av Per Johansson // Artikel i Offensiv

Hyreshöjningar på över 50 procent kom som en julklapp för flera hyresgäster hos Norra Alnö Fastigheter AB i slutet av förra året. Bolaget köpte år 2022 dessa fastigheter från ett annat företag och säger nu att de måste anpassa hyresnivån till övriga jämförbara bostäder i Sundsvall.
Vid en snabb titt kan det visserligen se ut som om hyran tidigare har legat lågt, men då ska man komma ihåg att det har varit åratal av bristande underhåll och reparationer. Dessutom betalar många elvärmen själv.

Jag har pratat med Erika Lund, som har fått sin hyra höjd med närmare 35 procent. Till detta ska tilläggas att Erika betalar för eluppvärmning själv. Förutom nya hyran på 6 000 kronor tillkommer nu en elräkning på hela 3 900 kronor!
– Att höja hyran så mycket utan att ens ha varit inne i majoriteten av lägenheterna och sedan påstå att hyran är satt efter skick och geografiskt läge är otroligt dåligt och respektlöst, säger Erika och fortsätter:
– Vi har 7 km till närmsta affär, och skicket på lägenheterna är under all kritik. Det är fuktskador i taket och mögel i fönstren.
Enligt uppgifter jag har fått har hyresgäster bestridit den extrema hyreshöjningen och saken lär gå till hyresnämnden.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!