Hyresgästerna försummas under pandemin

RS kräver ett stopp på vräkningarna och tre månaders hyresfritt (Foto: Johannes Lundberg).

av Arne Johansson // Artikel i Offensiv

Än så länge har inga initiativ tagits till något stöd för de hyresgäster som ofta hör till de hårdast drabbade av coronapandemins sjukskrivningar, varsel, permitteringar och tvärstopp för många osäkra jobb och därför inte kan betala hyran.

Här råder än så länge en öronbedövande tystnad från såväl regeringen som bostadsföretagen, även om både Sveriges Allmännytta och Fastighets­ägarna hoppas kunna undvika vräkningar och gärna vill se ett tillfälligt bostadsbidrag från regeringen.
– Vi är fast beslutna att inga ska behöva sägas upp av den anledningen, säger Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta till Fastighetsnytt, med hänvisning till coronapandemin.
– Vi inser allvaret och uppmanar alla som drabbas av svårigheter att betala hyran att höra av sig till oss, men har inga generella stöd att erbjuda, säger Svenska Bostäders kommunikationschef Anne Kuylenstierna Arnström till Offensiv.
Inte heller finns det ännu något tydligt beslut att stoppa alla coronarelaterade vräkningar. Vad som erbjuds för dem som inte har råd att betala hyran är främst anstånd med hyran och avbetalningsplaner, samt att bolaget kan hänvisa drabbade hyresgäster vidare till försäkringskassan och stadsdelarnas socialförvaltning, där hyresgästerna kan hoppas få del av ett bostadsförsörjningsstöd. 

Enligt Kuylenstierna är det hittills få av dessa hyresgäster som har hört av sig med sådana frågor, medan trycket från oroade småföretagare än så länge sägs vara betydligt större. 
Till dem kan stöd också beviljas efter en individuell prövning, där fastighetsägarna kan dra nytta av att regeringen har erbjudit sig att betala hälften av den hyresrabatt som fastighetsägaren kommer överens med hyresgästen om, en rabatt som för att få statligt stöd inte får vara mer än maximalt halva hyran under perioden 1 april till och med den 30 juni 2020.
Att Robert Dicksons stiftelse i Göteborg uppmärksammas för att skjuta på årets hyreshöjning visar hur liten framgång Hyresgästföreningen har fått på sin uppmaning till hyresvärdarna att erbjuda rabatter.

Generositeten är betydligt större till de villaägare och bostadsrättsinnehavare som har bolån. För dem har Finansinspektionen nu tillåtit bankerna att ge alla amorteringsfritt ända till den 1 juli 2021. Skälet behöver heller inte vara inkomstbortfall på grund av coronaviruset. Av storbankerna erbjuder Handelsbanken, Nordea och Danske Bank amorteringsfria bolån i sex månader, Swedbank i tolv månader och SEB i tre månader.
Hyresgästerna är återigen dem som glöms bort. Som Rättvisepartiet Socialisterna har påpekat många gånger har staten en gigantisk skuld till alla landets hyresgäster, som i många år har straffats av en beskattning som är uppemot 3 000 kronor högre per månad jämfört med ägda bostäder eller bostadsrätter, samtidigt som flertalet fastighetsägare har mycket höga överskott. 
Att inte Hyresgästföreningen har förmått att på allvar utmana denna enorma orättvisa är ett bedrövligt svaghetstecken.

Men här och nu kräver Rättvisepartiet Socialisterna förutom ett klart och tydligt stopp för alla vräkningar tre månaders hyresfritt som en liten kompensation för detta och ekonomiskt stöd under coronapandemin. 
Samma krav drivs på ett synligt och smart sätt av föreningen Ort till ort i Husby, vars initiativ till gula flaggor för vräkningsstopp och tre månaders hyresfritt långsamt sprider sig både lokalt och till fler stadsdelar.
– Vi träffas varje lördag i Folkets Husby för att göra i ordning och dela ut gula flaggor. Hittills är det väl mellan 50 och 70 husbybor som har hängt upp dem på sina balkonger, berättar Ilhan Kelleciouglu, ordförande för Ort till ort i Husby.
Det är ett initiativ som är väl värt att stödjas, särskilt då stora kollektiva manifestationer får vänta.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!