Hyresgästernas ombudsman: ”Man kan vägra skriva på”

2007-11-14 11:27:34
Frågan är nu vilka möjligheter att agera som det kan finnas. Hyresgästföreningens ombudsman P-O Bogren säger sig vara ”helt chockad” över uppgifterna.

– Jag har inte fattat att de tänker bygga om helt och hållet, i klass med nyproduktion. Det blir folkförflyttningar, helt fruktansvärt.
På frågan om hyresgästen kan hävda några rättigheter, pekar P-O Bogren att denne kan välja att inte skriva på. Om Svenska bostäder misslyckas med att få ett godkännande från hälften av de berörda, tvingas bolaget att gå till hyresnämnden, vilket åtminstone kan fördröja processen i ett år.
En hyresvärd får i princip bara utföra en standardhöjande åtgärd med betydande inverkan på lägenhetens bruksvärde om den har godkänts av hyresgästerna. Hyreslagens §18D säger att det för tillstånd till förbättringsarbeten krävs att dessa inte är oskäliga mot de berörda hyresgästerna, som till exempel lyxrenoveringar.
Det finns ingen risk att man kan vräkas då?
– Nej, den enskilde hyresgästen kan välja att inte skriva på.
Terje Gunnarsson, ordförande för Hyresgästföreningen Region Stockholm, är mycket försiktig i sina kommentarer, men uppger att inga förhandlingar ännu har förts om den planerade ombyggnationen. Då kan inte heller Svenska bostäder, som man tänkt, gå ut med hembesök för att förmå hyresgästerna att skriva på några ”överenskommelser” innan detta har skett.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!