Hyresgästföreningen tar kamp mot januariavtalet

Nu blåser Hyresgästföreningen till strid mot det arbetarklassfientliga januariavtalet (Foto: Natalia Medina).

av Carlos Gutierrez // Artikel i Offensiv

Nu utmanas S-MP-regeringen av en landsomfattande kampanj från Hyresgästföreningen. Initiativet som kommer från Västra Sverige som i nio månader har arbetat med att folkbilda och skapa opinion mot januariavtalet (uppgörelsen mellan S, MP, C och L som utgör den grund på vilken regeringspolitiken vilar).

Att Hyresgästföreningen riktar skarp kritik mot regeringen är inte konstigt. Ett av de allvarligaste hoten i januariavtalet är marknadshyra i nyproduktion, vilket öppnar upp för marknadshyra i hela bostadsbeståndet. 
Hyresgästföreningen tänker nu i en offensiv kampanj stoppa januariavtalet. En landsomfattande protest­våg sprids nu över landet med möten på alla nivåer i organisationen.

Kampanjen ”Säg nej till regeringens hyreschock” lanserades i torsdags förra veckan och syftar till att öka kunskapen om hotet mot hyresrätten samt skapa engagemang och ökad organisering bland hyresgäster över hela landet. 
Västra Sverige har initierat kampanjen efter ett uttalande från 200 lokala hyresgästföreningar i februari, som fick stöd av region­styrelsen som i sin tur organiserade ett massmöte med 700 deltagare i mars. Därefter har de upprätthållit trycket i frågan och spridit den över landet, senast i september med deltagande på både Tenant Organising Conference och Bostadsvrålet i Stockholm.
Kampanjen ”Säg nej till regeringens hyreschock” har sedan beslutats i förbundsstyrelsen.

Kristofer Lundberg, ordförande i Hyresgästföreningen Västra Sverige och en av arkitekterna bakom kampen mot regeringen som nu sprids över landet, säger till Offensiv:
– Januariavtalet är ett stort svek från S-MP-regeringen mot hela hyresgästkollektivet, mot dagens och morgondagens hyresgäster. Den största faran är att många inte känner till hur omfattande hotet är och hur snart beslutet fattas.

– Regeringens målsättning är marknadshyror i nyproduktion redan år 2021 – det är snart. Vi har därför ett stort behov av att kombinera folkbildning och mobilisering omgående.
– Vi ska stoppa januariavtalet, det kommer kosta politiskt om regeringen och dess stödpartier C och L inte lyssnar på hyresgästkollektivet. 
– Vi är 540 000 medlemmar och vi kommer att höras.

Västra Sveriges regionstyrelse kommer nu att diskutera ett lämpligt datum i april för en landsomfattande protestdag och därefter uppmana resten av landet att göra det samma. 
– Kampen mot regeringen har vuxit fram ur den bostadspolitiska verklighet vi står inför. ”Säg nej till regeringens hyreschock” får inte stanna med en namninsamling på nätet, den måste ut i bostadsområdena och in på arbetsplatserna, säger Kristofer, som planerar en talarturné runt om i landet. 
Arbetet sker på flera fronter. I Västra Sverige är hundratals lokala medlemmar och aktivister redan igång med möten och att ta fram flygblad, informationsmaterial och en plan för att knacka dörr och nya massmöten. 

Parallellt pågår arbetet med att sprida kampanjen till andra regioner.
– Vi tror att Hyresgästföreningen Västra Sverige kan inspirera. Vi har skapat ett otroligt tryck och engagemang mot januariavtalet och marknadshyra. Våra konferenser och möten har fullt hus och samlar hundratals varje gång.
– Detta kombinerat med debattartiklar, annonser i press och sociala medier samt uppvaktande av politiker kommer byggas upp fram till en landsomfattande protestdag på olika orter och sedan hålla trycket uppe till valet 2022. 
Lokala riksdagsledamöter kommer att kontaktas och de kommer få veta att hela hyresgästkollektivet kommer att få reda på vilken knapp de trycker på i frågan om marknadshyra. 

– Vi siktar på en landsomfattande protestdag i april nästa år. Vi uppmanar alla hyresgäster att delta, oavsett om de är medlemmar eller ej. Den samlade vänstern, fackföreningsrörelsen, sociala rörelser och protestgrupper kan tillsammans med oss leda kampen mot januariavtalet för en social bostadspolitik som en del av en stärkt välfärdspolitik i sin helhet, avslutar Kristofer Lundberg.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!