Hyresgästföreningens toppar: Vänskapskorruption och miljonlöner

Förbundsordförande Marie Linder har en årslön på dryga 1,4 miljoner om året och ger sina kompisar lyxlöner (Foto: Wikimedia Commons / Alfararen).

av Carlos Gutierrez // Artikel i Offensiv

Marie Linder, som är förbundsordförande för Hyresgästföreningen, har ett arvode på 113 775 kronor i månaden, nästan 1,4 miljoner kronor per år. Nivån bestäms av förbundsstyrelsen.
Den högste tjänstemannen, förbundschef Jonas Nygren, har en ersättning på
108 000 kronor i månaden. Här är det Marie Linder som ensamt sätter lönen.

Vänskapskorruptionen inom Hyresgästföreningen har gått som en röd tråd genom rörelsens moderna historia.
Människor utan erfarenhet och bakgrund inom Hyresgäströrelsen ges topp-positioner och välbetalda jobb inom rörelsen i syfte att behålla makten inom det socialdemokratiska partiet. 
Själv kom Marie Linder direkt från LO till Hyresgästföreningen och banden till den socialdemokratiska partiledningen är täta.

Hyresgästföreningens nuvarande mediastrateg Peter Skeppström arbetade direkt under Stefan Löfven och den socialdemokratiska regeringen. Efter Socialdemokraternas katastrofval 2018 övergick han till att istället leda Hyresgästföreningens opinionsarbete. 
I december 2018 började Peter Skeppström arbetet på Hyresgästföreningens riksförbund, på pappret för att påverka politiker.
Peter Skeppström arbetade med statsrådsberedningen under statsminister Stefan Löfven och innan det var han pressekreterare hos civilminister Ardalan Shekarabi. 

Hyresgästföreningen ska vara partipolitiskt obunden, men makten över föreningen har alltid legat i händerna på Socialdemokraterna och de som inte följer i partiets ledband kastas förr eller senare ut, inte sällan på uppdiktade anklagelser.
Att Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder och Peter Skeppström hade ett möte med Stefan Löfven i anslutning till att regionstyrelsen i Västra Sverige fråntogs sina befogenheter reser givetvis frågor. 
Peter Skeppström var inblandad i det uppmärksammade bråket på krogen Crazy Horse när förra SSU-ordföranden Anna Sjödin var inblandad. Han hotade där vakter med sin position. Enligt polismän på plats skall Skeppström ha varit märkbart berusad och hotat med att kontakta justitieminister Thomas Bodström om han inte släpptes. 

Det är inte första gången Marie Linder anställer partivänner till toppjobb inom föreningen.
Jonas Nygren tillträdde som förbundschef för Hyresgästföreningen den 1 oktober 2016. Innan dess var han kommunstyrelsens socialdemokratiske ordförande i Sundbybergs stad under sex år.
Han har en ersättning på 108 000 kronor i månaden, en lön som Marie Linder ensamt sätter.
Jonas fick rollen som förbundschef och huvudansvarig för Hyresgästföreningens 850 anställda tjänstemän över hela landet, däribland nio regionchefer och sju enhetschefer på förbundskontoret, utan erfarenhet från Hyresgästföreningen.
Även regioncheferna ute i regionerna tjänar mellan 500 000 kronor och en miljon per år. Där sätter Jonas lönen. 

På alla nivåer bland de anställda finns det de som går direkt från de socialdemokratiska partikanslierna och in i Hyresgästföreningen.
I september anställde Hyresgästföreningen en ny organisationssekretare vid sekretariatet, Petra Axelsson, för att jobba nära förbundsstyrelsen. Hennes ansvar är att bereda ärenden och stödja styrelsen vid genomförande och uppföljning kring förbundsstyrelsemöten och förbundsstämmor.
Hon deltar vid förbundsstyrelsens och arbetsutskottets sammanträden, för protokoll och ansvarar för administration och beslutsuppföljning och har flera års erfarenhet som organisationssekreterare från Socialdemokraternas partistyrelse och verkställande utskott.
Andreas Sjöö gick direkt från Göteborgs socialdemokratiska partikansli där han jobbade som kommunikationsombudsman på partidistriktet till att bli politisk sakkunnig hos Hyresgästföreningen Västra Sverige.

När Hyresgästföreningens välregistrerade förbundsstämma väljer förbundsstyrelse trängs aktiva inom rörelsen undan för att ge plats åt socialdemokrater som kommer direkt från SSU, Unga Örnar och andra närstående organisationer knutna till det socialdemokratiska partiet.
Här är den huvudsakliga orsaken till varför regionstyrelsen Västra Sverige ställts åt sidan: här har rörelsens aktiva medlemmar givits kontrollen över föreningen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!