Hyresgästföreningstoppen köper mångmiljonvilla

Pedram Kouchakpor. Pressbild: Hyresgästföreningen

av Sarah Elbanna

Hyresgästföreningens regionchef i Västra Sverige Pedram Kouchakpour, 43, har bosatt sig mitt bland den ekonomiska och politiska eliten i Göteborg bland strandtomterna i Långedrag.

Lyxvillan på Sappörgatan står på en 709 kvm stor tomt. ”När Kouchakpour köpte villan i höstas betalade han 8 650 000 kronor, men den värderas idag till 9 170 000 kronor”, som tidningen Proletären var först att rapportera om.

Enligt Hyresgästföreningens undersökning är sju av tio västsvenska hyresgäster oroliga över sin ekonomi. Fyra av tio har fått minskade inkomster och vet inte hur länge de kan fortsätta att betala hyran. Hos Hyresgästföreningstoppen finns inte den oron.

Regionchef Pedram Kouchakpour tjänar nära 80 000 kronor i månaden, enligt Skatteverket tjänade han 954 907 kronor under 2019, en lön betald av medlemspengar. Mitt under pågående pandemi, när hyresgäster oroar sig över framtiden, köper regionchefen en mångmiljonvilla i Långedrag, just den stadsdel som ofta lyfts fram som den mest segregerade delen av Göteborg, avsedd för de rika och mäktiga.

Långedrag är den del av staden som har har minst andel hyresrätter. Endast 3,5 procent av alla bostäder är hyresrätter och ingen av hyresrätterna finns inom allmännyttan. I Hyresgästföreningarna Göteborgs Bostadspolitiskt program från 2017 står följande ”Göteborg är en delad stad. Orsaken är skillnader i inkomst, förmögenhet, utbildning och etnicitet. År 2011 var årsmedelinkomsten i Långedrag 639 000 kronor, i Östra Bergsjön 128 000 kr. Skillnaden i medellivslängd mellan mellan områden i Göteborg var för män 9 år. Om Göteborg ska bli en stad för alla måste klyftorna minska och segregationen brytas.”

Pedram Kouchakpour tillhör nu dessutom en av de bäst betalda även i Långedrag. Pedram tjänar tre gånger så mycket som snittet i resten av staden (omkring 318.000 kronor).

Offensiv kontaktar Pedram Kouchakpour över telefon men han undviker att svara på våra frågor, på samma sätt agerade förbundsordförande Marie Linder och dåvarande förbundschef Jonas Nygren när Aftonbladet avslöjade om miljönlöner för föreningens värvare förra året.

Då kom det fram att Hyresgästföreningen betalade ut miljonlöner och organiserade bjudresor utomlands för ”bästsäljarna” bland annat reste de på whiskeyprovning i Dublin och besök i Neapel, Lissabon och Berlin. Allt för medlemmarnas pengar.

Enligt Aftonbladets granskning kunde en rekryterare med provisionsbaserad lön tjäna upp till 1,4 miljoner kronor på ett år, vilket motsvarar en månadslön på nära 117.000 kronor. Marie Linder vägrade då ställa upp i Aftonbladet på en intervju, på samma sätt som Pedram Kouchakpour nu gör gällande köpet av lyxvillan.

Pedram Kouchakpour är långt ifrån ensam om att vara högavlönad inom föreningen. Hyresgästföreningens regionchefer är välavlönade och tjänar upp till 88.000 kronor i månaden, enhetschefer på regionnivå uppemot 72 000 kronor och Hem och Hyra har tidigare rapporterat om förbundsordförande Marie Linders 115 625 kronor i månaden och tidigare förbundschef Jonas Nygrens 113 465 kronor, de lever ett liv långt ifrån hyresgästernas verklighet, en lyx finansierad av medlemsagifter.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!