Hyreskamp

2008-01-23 11:59:54
1 000 hyresgäster protesterade utanför stadshuset den 21 januari. Anledningen är högerns bostadspolitik, som går ut på realisation av allmännyttan, privatiseringar och lyxrenoveringar.

Inte ens den isande vind som svepte in på Kungsholmen kunde råda bot på stämningen bland de unga som gamla från norrort, västerort, söderort som nu tar strid för hyresrätten.
Flera husbybor fanns bland talarna. De hade åkt in med Hyresgästföreningens bussar för att protestera mot Svenska bostäders lyxrenoveringar som betalas med hyreshöjningar på 75 procent. Adelgisa Valente påpekade att hon betalat hyra i 30 år och att det borde resultera i upprustning; inte mardrömmar om att tvingas flytta.
– Jag har en pension på lite över 10 000. När hyran blir 9 500 kommer jag aldrig kunna flytta tillbaka, sade Gunnel Örnestad, 76 år.
Rita Lundin från Bandhagen upprördes över att den valfrihet som moderaterna pratade så mycket om i valrörelsen nu har blivit tvångsprivatiseringar över hyresgästernas huvuden. Och när Kristina Alvendal, bostadsborgarrådet, kom ut för att bemöta kritiken, överröstades hon av kraftiga burop.
– Inget av det som är bra på vår hyresmarknad kommer att förändras. Vi kommer inte att sälja till några aktörer som inte har den höga ambition som vi har, försökte hon.

Genomskådad politik

Men hon var genomskådad:
– Det har ni ju redan gjort, kom det från publiken.
Tidigare talare hade redan nämnt att man sålt till bolag som brittiska Boultbee som genomför större hyreshöjningar än de kommunala bolagen, underhåller sämre och höjer hyrorna för lokaler i Ringen och Fältöversten så att små butiksägare kommer att tvingas slå igen.
Therese Lindahl (s) från oppositionen möttes visserligen inte av burop, men inte heller av applåder. Hon påpekade att det var ”politisk skandal” att sälja till privata värdar – men, underförstått, inte att ombilda till bostadsrätter, vilket socialdemokraterna själva har gjort.
– Vi är också emot privatiseringar för att det är fel att sälja ut offentlig egendom, sade Per-Åke Westerlund från RS, som talade i egenskap av boende i det hyreshus i Högdalen som Boultbee just har köpt.
– Högern har makten, pengarna och medierna. Men de är isolerade! Vi är fler än dom!
– Vi måste alla som är här idag göra mycket mycket mer, vi måste demonstrera igen, vi måste ordna möten, trycka flygblad och affischer, vi måste ockupera om det behövs, vi måste strejka om det behövs!
Kampen går vidare! Nästa demonstration äger rum på måndag den 11 februari, kl 18.00 utanför Stadshuset.

Ulrika Waaranperä

Varför är det viktigt att kämpa emot utförsäljningar, ombildningar och lyxrenoveringar?

Klara, Farsta:
– Hade det inte varit för allmännyttan hade jag själv inte haft någonstans att bo. Att ta dyra, osäkra lån för att få bo i bostadsrätt är inte ett alternativ.
– Detta är en rättvisefråga, att denna brutala behandling av vanligt folk får ske gör mig så arg. Det ska vara varje människas rättighet att ha någonstans att bo.

Anders Heyman, Björkhagen:
– Det är viktigt att kämpa för allmännyttan, för med den utveckling som sker har vi snart ingen allmännytta kvar. I Björkhagen där jag bor är det ombildningar till bostadsrätter på gång, det kommer till slut betyda att bara de rika har råd att bo här.

Kada Hussein, Husby:
– Det här är vårt hem och nu vill de jaga bort oss. Med de tänkta lyxrenoveringarna kommer jag och min familj inte att ha råd att bo kvar.

Michael Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!