Hyresnämnden nästa för motståndet i Husby

2010-10-31 18:18:00
Flera hyresgäster på Bergengatan 43-49 i Husby vägrar trots intensiva försök att bearbeta dem från Svenska Bostäders (SB) sida att gå med på de omfattande ombyggnadsarbeten och hyreshöjningar som planerats.

Hur många hyresgäster som trots upprepade påstötningar står på sig vet bara det s k ”affärsområdets” ansvari­ga på Svenska Bostäder.
Men då varje hyresgäst enligt Hyreslagen måste godkänna en stor ombyggnad och samtidigt har rätt att få sin egen sak prövad tvingas hur som helst SB nu att söka tillstånd till att få bygga om hos Hyresnämnden för Stockholm och Gotland.
Hela processen kan enligt Maria Lundberg på Hyresnämndens upplys­ningstjänst ta upp till 1,5 år om ett ja till SB i Hyresnämnden överklagas till Svea hovrätt.
”Så om Svenska Bostäder inte vill vänta så länge kan de tvingas att kompromissa”, säger Hyresgästföreningens presstalesman P-O Brogren i en kommentar till protesterna i Husby i Svenska Dagbladet den 2 oktober.

Offensiv har träffat tre av dem som inte ger sig, den pensionerade konstnären Laszlo Donat, processop­eratören Nazem Altamimi och taxifö­raren Aso Ali Amin.
– Jag vet inte om det är tre eller fyra gånger jag har fått brev från Svenska Bostäder och svarat nej. Senast fick både jag och min fru rekom­menderade brev, men vi har redan svarat nej.
De tre vittnar om rädda grannar som, trots att de verligen inte alls vill ha den här omfattande renoveringen till hyreshöjningar på 1 059 kronor i månaden för en trea, inte vågar säga nej av rädsla för att på något sätt straffas för att de bråkar. Desto viktigare är det för dem att känna stödet från den stora majoriteten av Husbys hyresgäster i de gårdar som står på tur efter dem.
Laszlo, Nazem och Ali tycker alla att de har mycket goda skäl att opponera sig.
– Avloppen är inget problem, sä­ger de tre med en mun.
Ingen av de tre tror att de stambyten som planerats behövs på många år än.
Svenska Bostäder har hittills vägrat att gå med på kravet från Nätverket Järvas Framtid att redovisa behovet hus för hus, mot bakgrund av att husen trots allt hör till miljonprogrammets allra nyaste, med bara 35 år på nacken.
Alla tre har också badrum och kök i mycket gott skick.

– När jag flyttade in i min lägenhet från en annan lägenhet 10 meter bort på samma loftgång för ett år se­dan var allt helt nyrenoverat. Det tog en månad att komma i ordning, och att nu flytta igen och igen är en katastrof för mig och mina barn. Jag skul­le vara nöjd med bara halva den stan- dard jag redan har, skojar Nazem Altamimi, som hatar tanken på att flytta ut och in i 6-9 månader medan allt rivs ut och byggs om.
Aso Ali Amin fick sin lägenhet helt renoverad innan han själv flytta­de in för sju år sedan.
– Jag och min fru har valt allt själ­va, tapeter, köksluckor o s v. Allt är fortfarande i lika bra skick.

Laszlo Donat betalar fortfarande för de nya köksluckorna, liksom för nymålat kök och den säkerhetsdörr och galler för badrumsfönstret som han själv beställde år 2007.
– Värst är att hela tiden bli kommenderad att göra si eller så av beslut ovanför mitt huvud.
Nu är alla tre ivriga att komma i kontakt med fler nejsägande grannar sedan de fått ett brev från SB:s jurist Sara Juhnell om att de kommer att få en skriftlig kallelse till en muntlig förhandling i Hyresnämnden.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!