I marginalen

Inga skattemiljarder till Batljan & Co

Systematisk plundring av offentlig egendom har gjort den tidigare S-pampen Ilija Batljan till miljardär och en av landets största fastighetshajar. Batljan och hans bolag Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) äger eller samäger numera 504 förskolor, 168 äldreboenden och 39 polisstationer, enligt egen utsago.

”SBB:s affärsidé är att dammsuga Sverige på så kallade sam­hällsfastigheter: skolor, vårdcentraler, polishus.

Dessutom har bolaget investerat i miljonprogramsområden. SBB äger fastigheter för över 125 miljarder. Målet är 300 miljarder år 2026. Säljare är i de flesta fall kommuner. Vem som gjort den bästa affären? En ledtråd: SBB:s aktie har på fem år stigit med 600 procent.

För Spotifys grundare Daniel Ek tog det tio år att bli dollarmiljardär, Ilija Batljan har nått dit på halva tiden”, skrev Andreas Cervenka i Aftonbladet den 20 december förra året under den talande rubriken ”Skattepengar flyttas över till fastighetsmiljardärer”

SBB är ett imperium som har byggts upp med lån, skattepengar – under 2021 betalade svenska staten nästan 6 miljarder kronor i hyra för fastigheter som hyrs av SBB – och vänskapskorruption.

Att sälja ut fastigheter för att sedan hyra dem blir alltid dyrt för kommuner och stat. ”Det närmare fyra gånger så dyrt för en kommun att sälja och hyra en samhällsfastighet än att behålla ägandet”, konstaterade den fackliga tankesmedjan Katalys i rapporten ”20 miljarder skäl att äga själv – om utförsäljningar av samhällsfastigheter”, som gavs ut i maj i år.

Batljan har naturligtvis dragit vinning av sina polare inom politiken, bland dem Luleås förre kommunalråd Niklas Nordström (S). Det var till Rikshem där Batljan var vice vd som Nordström sålde ut 1 600 kommunala lägenheter. Det skedde bara några månader innan Batljan sparkades från Rikshem eftersom han ”initierat större fastighetsaffärer i eget bolag utan att informera styrelsen”, som Rikshems styrelse skrev. Därefter har det rullat på.

I Haninge har exempelvis S-styret med stöd av högerns alla partier gjort allt för att fylla Batljans kassa. Han har fått både mark samt centrum i Jordbro och Västerhaninge. Haningepolitikerna låter sig gärna fotas med Batljan när det första spadtaget ska tas till de många byggen man har skänkt bort och som har kunnat påbörjas efter att invånarna körts över.

  • Stoppa privatiseringarna och plundringen. Återta all offentlig verksamhet och egendom som har sålts ut. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!