I marginalen

Rusta välfärd och klimat – inte militären

“En svensk ansökan om Nato-medlemskap är inte aktuell. Det skulle ytterligare destabilisera läget i Europa”, sa statsminister Magdalena Andersson (S) så sent som den 8 mars i år, enligt SVT.

Det visade sig snabbt vara en ren lögn. Redan då hade S-ledningen sagt ja till Natomedlemskap och bara två dagar senare, den 10 mars, beslutade regeringen att militärutgifterna skulle öka till motsvarande 2 procent av BNP, vilket är Natos minimikrav och den kraftigaste militära upprustningen i Sverige sedan andra världskriget. År 2021 fick militären 66 miljarder kronor. En ökning av försvarsan­slagen till motsvarande 2 procent av BNP skulle innebära en höjning till 108 miljarder kronor.

Beslutet om en ännu snabbare och kraftigare militär upprustning följdes sedan i maj av att regeringen skickade in den formella ansökan om Natomedlemskap. Nato är en USA-ledd kärnvapenallians som sedan 1990-talet har bedrivit en rad krig med förödande följder.

För precis ett år sedan avslutades Natos 20 år långa krig i Afghanistan med att talibanerna på nytt tog makten.

För att bli med i Nato var S-regeringen tillsammans med alla högerpartier beredd ge Turkiets enväldige president Erdoğan allt vad han begärde. Erdoğans regim, som bedriver krig mot kurder, vänstern, fackföreningar och hbtq-organisationer, får nu köpa vapen från Sverige och de som flytt förtrycket i Turkiet riskerar att utlämnas.

Kryperiet har gått så långt att statsministern inte längre vågar stå upp för kravet på att det prokurdiska vänsterpartiet HDP:s förre ordförande Selahattin Demirtas, tidigare ledare för det prokurdiska partiet HDP, ska friges. S och regeringen har tidigare krävt att Demirtas, som suttit fängslad sedan 2016, ska friges och HDP är dessutom de svenska Socialdemokraternas systerparti.

Men nu offras kurderna för Erdoğan och Nato, vilket mötet den 26 augusti mellan Finlands, Sveriges och Turkiets regering blir en ytterligare bekräftelse på.

Socialdemokraterna och högern rustar militären på bekostnad av välfärd, klimatet och krisberedskapen. Rättvisepartiet Socialisterna säger nej till Nato, militarism och all form av imperialism. Rusta väl­färd och klimat – inte militären.■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!