I marginalen

Organisera & ta kamp mot rasismen

De etablerade partiernas valrörelse har formats till en vidrig tävlan i vem som kan slå hårdast nedåt. De rasistiska utspelen har avlöst varandra och het­sen mot förorten har bara blivit värre. I det förgiftade samhällsklimat som detta skapar frodas hat och våld. Det står också klart att de övriga blåbruna partiernas, men också Socialdemokraternas, strävan att efterlikna Sverigedemokraterna har gett SD en möjlighet att växa.

I opinionsundersökningarna är SD numera landets näst största parti och det är framför allt tidigare M-väljare som har gått över till tvillingpartiet Sverigedemokraterna.

”Kristersson omfamnar nu Sverigedemokraterna fullt ut”, sammanfattade SVT:s Mats Knutsson efter tv-kanalens utfrågning av moderatledaren Ulf Kristersson den 21 augusti. Att Sverigedemokraterna en vecka senare sa sig vara beredda att gå med på Moderaternas sänkning av a-kassan gav en ny bekräftelse på att M och SD är tvillingpartier.

Tidigare har Sverigedemokraterna påstått sig vara emot den försämrade a-kassan som Moderaterna ser som en dörröppnare till en ännu större låglönemarknad.

Men i SVT:s Agenda i söndags sa SD-pampen Oscar Sjöstedt att man vill göra upp med Moderaterna i frågan. Det var för övrigt samme Oscar Sjöstedt som efter några middagar med ”näringslivets” lobbyister såg till att SD blev ett vinstkramarparti. Att SD:aren Sjöstedt också hade aktier i det privata vårdbolaget Aleris betydde dessutom att han personligen tjänade en slant på att partiet bytte fot och sa ja till vinster i välfärden.

Och gissa vem som nyligen fick starta en skola i Staffanstorp, som M och SD gemensamt styr? Jo, skandalbolaget IES (Internationella Engelska Skolan) som kombinerar sexistiska klädkoder och där lärare vittnar om ”en ohållbar kultur där lönen aldrig går att få upp, stressen är hög och storleken på klasserna är ohanterliga” (Expressen den 24 januari).

Även i Trelleborg, som styrs av M och KD med stöd av SD, har IES fått en gräddfil och öppnat en ny skola.

Privatiseringar och rasism förenar de blåbruna, samtidigt som S-ledningen i allt högre grad viker ner sig och tar efter den danska socialdemokratins hets mot förortens invånare.

Är det något som valrörelsen har satt fokus på så är det behovet av organisering och kamp mot rasism och batongpolitik.

  • Gemensam kamp för jobb, välfärd och bostad – låt superrika och storbolag betala. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!