I marginalen

Kristersson sitter i Erdoğans knä

IUlf Kristersson regeringsförklaring blandades rasism med hyllningar till kärnkraft, ”näringslivet” och Nato.
”Vi ska leda Sverige in i Nato, etablera oss som ett starkt medlemsland och rusta vårt försvar”, lovade den nya statsministern i sin regeringsförklaring, som lästes upp i riksdagen den 18 oktober. För att sedan tillägga att ”mitt budskap är alltså rätt kärvt”. Det måste var årets underdrift.
För att ”leda Sverige in i Nato” är den blåbruna regeringen beredd att göra allt för att hålla Turkiets auktoritära regim under president Erdoğan på gott humör.
I samband med Natos toppmöte i Madrid i juni i år slöt den förra S-regeringen och Finlands S-ledda regering ett ”samförståndsavtal” med Turkiets president Erdoğan. Knappt hade avtalet undertecknats innan Erdoğan hävdade att ”Sverige lovat utlämna 73 terrorister till Turkiet”. Erdoğan stämplar alla oppositionella som ”terrorister”.
Av det så kallade ”samförståndsavtalet” framgår att Sverige och Finland lovat att ”snabbt och grundligt och med beaktande av information, bevis och underrättelser som tillhandahålls av Turkiet” utreda den turkiska regimens krav på utvisning av oppositionella.
”Samförståndsavtalet” med Turkiet är ett skammens bloddrypande dokument, som särskilt riskerar kurders liv.
För att komma med i Nato beslöt även den svenska S-regeringen, med stöd av de blåbruna, att Erdoğan skulle få börja köpa vapen från Sverige, vapen som bland annat används i regimens krig mot kurderna.
Så Erdoğan har egentligen redan fått det han begärt, men den blåbrua regeringen vill gärna att han ska få lite mer för att Sverige snabbt ska bli med i Nato. Den första Ulf Kristersson gjorde som statsminister var att skicka ett fjäskande brev till Erdoğan där han bedyrade ”att vi har all respekt för (samförstånds)avtalet och vill se resultat i enlighet med avtalet”. Ulf Kristersson sa sig också vara beredd att snabbt träffa Turkiets president. Det kan bara tolkas som att de blåbruna är beredda att fullt ut tillmötesgå den turkiska regimens krav på att fler oppositionella ska utvisas, hårdare förtryck och mer övervakning av kurdiska organisationer i Sverige samt köp av större vapenmängder. Att så är fallet visas av att den nya utrikesministern Tobias Billström (M) är övertygad om att det nu blir lättare att övertyga Erdoğan om att släppa in Sverige i Nato. Inte undra på att den turkiska regimen välkomnar den nya blåbruna regeringen och att Erdoğan ser fram emot mötet med Kristersson.■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!