I marginalen

Badar i pengar

Sällan eller aldrig har hushållens köpkraft fallit så mycket för så många på så kort tid som nu. För allt fler räcker inte pengarna till det allra nödvändigaste. ”Vid årsskiftet noterades en dyster och ny rekordnivå för privatpersoners skulder hos Kronofogden. Den sammanlagda skulden är nu 101 miljarder kronor. Det är en ökning med drygt sju miljarder sedan förra året, eller närmare 20 miljoner om dagen”, larmade Kronofogden i början av året.
Även små- och medelstora företag har svårt att överleva. Antalet konkurser i Sverige fortsätter att öka för nionde månaden i rad. I april steg antalet konkurser med 25 procent på riksnivå jämfört med april förra året, rapporterade nyhetsbyrån TT den 2 maj.
Det är kristider, men inte för alla. Superrika, storbolag och banker har aldrig haft det så bra som nu och formligen badar i ett hav av pengar. ”Jag är nu rikare än någonsin”, skröt exempelvis mångmiljardären och hotellkungen Petter Stordalen förra veckan.
”Storbolagen på Stockholmsbörsen har slagit förväntningarna på löpande band hittills under rapportperioden. Det gäller både försäljning och vinster (…) Alla fyra storbankerna – Nordea, SHB, SEB och Swedbank – ökar sitt räntenetto kraftigt med draghjälp av den högre räntan. Totalt ökar de fyra bankerna sina rörelsevinster med hela 80 procent till 47 miljarder kronor jämfört med samma kvartal ifjol”, sammanfattar ekonomisajten Placera den 27 april.

Under det första kvartalet i år gjorde Volvo Lastvagnar en vinst på svindlande 18,4 miljarder kronor. Det ska jämföras med att exempelvis Region Västernorrland årligen omsätter runt 10 miljarder kronor.
Räntehöjningar är ett nytt vinstlyft för storbankerna. Ränte­nettot har skenat, det vill säga vad storbankerna tjänar på skillnaden mellan in- och utlåningsräntor.
”Nollräntan på vanliga bankkonton gynnar SEB och Handelsbanken, som redovisar rekordhöga räntevinster. Och några tydliga planer på att ge kunderna sparränta på löne­kontot finns inte, trots Riksbankens nya höjning av styrräntan” (SvD Näringsliv den 26 april).
De fyra storbankerna gjorde under det första kvartalet i år en sammanlagd vinst som slår alla tidigare rekord och summan (47 miljarder kronor) motsvarar kostnaderna för landets gymnasieskolor i år.
När våren, som knappt har börjat, går mot sitt slut har de fyra storbankerna delat ut minst 70 miljarder kronor till sina aktieägare. Så visst finns det pengar, men i helt fel fickor. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!