I marginalen: Tronskifte i klädimperiet

Klädjätten H&M:s storägare Stefan Persson, landets i särklass rikaste individ med plats 47 på listan över världens rikaste, överlämnar ordförandeklubban i bolaget till sonen Karl-Johan Persson, som därmed lämnar sin nuvarande post som H&M:s vd.

Sedan grundandet har H&M varit i händerna på klanen Persson och likt en monarki eller Nordkorea har makt och rikedomar gått i arv. 

Det finns knappast något bolag som bedrivit en så generös utdelningspolitik som H&M, vilket i sin tur har gjort att klanen Persson varje år inkasserat flera miljarder, allra mest har Stefan Person fått. Han och de övriga familjemedlemmarna går inte lottlösa nu heller. Totalt blir det 7,7 miljarder kronor i utdelning till familjen i år, merparten går till Stefan Persson som genom åren köpt H&M-aktier för miljardbelopp i syfte att få upp kursen och därmed inkassera ännu mer när det dags för den årliga utdelningen. H&M-bossen “bottenfiskar för miljarder i klädjätten. Bara i år har H&M-miljardären köpt aktier i klädbolaget för nära på 3,4 miljarder kronor” (Affärsvärlden den 20 december 2019).

Under de senaste dagarna har börskursen i H&M rusat uppåt, vilket gjort Karl-Johan Persson 1,3 miljarder kronor rikare och att pappa Stefan har kunnat plussa på sin förmögenhet med ytterligare nära 8 miljarder kronor. Det klanen Persson tjänat under de senaste dagarna är nästan lika mycket som hälso- och sjukvården kostar i Region Uppsala under ett år. I den regionen bor över 375 000 invånare och här finns också ett av landets sju universitetssjukhus Akademiska i Uppsala, som beordrats minska personalkostnaderna med drygt en kvarts miljard kronor. 

När Stefan Persson år 1997 hotade med att flytta utomlands om inte förmögenhetsskatten sänktes svarade den dåvarande S-regeringen med “en i det närmaste skräddarsydd lag om förmögenhetsskatt, där han helt slipper beskattning. Antalet företag som berörs kan räknas på ena handens fingrar – och ett av dem är Hennes & Mauritz. Inte nog med det, samtliga i familjen Persson omfattas av lagen, oavsett om aktierna ägs direkt eller via helägda bolag”, skrev ekonomisajten realtid.se den 30 januari. Sedan dess har förmögenhetsskatten helt avskaffats och Stefan Persson bor för det mesta på sitt gods i den engelska byn Ramsbury. 

”Bakom varje förmögenhet ligger ett brott”, bakom Stefan Perssons finns det inte bara ett brott, utan flera. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!