I marginalen: ”300 miljarder till aktieägarna”

Det går ingen nöd på aktieägarna, som badar i pengar (Foto: CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Efter en nästan exempellös uppgång vände börsen nedåt under januari, som blev den sämsta börsmånaden sedan pandemins början. Att året börjat med att börsen åkt berg- och dalbana är en förvarning om att det som går upp också går ned. År 2021 steg aktiekurserna med 35 procent och fjolåret blev det bästa börsåret sedan 2009, vilket fick storbolagens och de superrikas kassakistor att fyllas i en oemotsvarad omfattning.
Förmögenheten hos Sveriges tio rikaste individer växte med otroliga 371 miljarder kronor under pandemin enligt en granskning som SVT:s Agenda gjorde i slutet av januari. ”Världens – och Sveriges – allra rikaste människor har täljt guld under pandemin och ökat sina förmögenheter enormt”, summerade SVT.
Storkapitalisten Carl Bennet var den som fick se sin förmögenhet växa mest. Från mars 2019 till januari 2022 ökade hans förmögenhet nästan tre gånger – från 29 till 82 miljarder kronor. ”Att förmögenheten växt hos de allra rikaste, det är okej om man har en stark välfärdsstat”, säger han till sitt försvar och får det att låta som om hans hjärta klappar för välfärden när det är precis tvärtom. År 2013 var Carl Bennet med i bildandet av lobbyorganisationen ”Forum för välfärd” med särskilt fokus på att förmå S-politiker att privatisera sjukvård och omsorg. Efter att ha varit med om att stoppa de förslag om vinstbegränsningar som den så kallade Reepalu-utredningen lade fram 2015 lades ”Forum för välfärd” ned 2018.

Under 2021 slog flera börsbolag vinstrekord ”och inte sedan 2010 har det funnits lika mycket kapital att shoppa med, investera och dela ut”, skrev Dagens Industri lyriskt den 26 november förra året. Det finns alltså pengar, men det märks inte i ökade investeringar och nysatsningar. Istället för att investera köper kapitalisterna upp konkurrenter samt ser till att berika sig själva genom aktieutdelning i kombination av återköp av aktier, vilket är en form av utdelning.
Enligt storbanken SEB kommer aktieutdelningen i år att slå alla rekord. Totalt beräknas de 146 storbolag som SEB har granskat dela ut närmare 300 miljarder kronor för räkenskapsåret 2021. För den summan skulle man kunna betala vad socialförsäkringarna årligen har kostat under pandemin och det skulle ändå bli drygt 50 miljarder kronor över.
Pengar finns det alltså gott om, och trots att de mörka molnen hopar sig över ekonomin beräknas två tredjedelar av alla storbolag att öka sina vinster i år.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!