I marginalen

I Samma Båt?

Makteliten påstår ständigt och särskilt ofta i kristider att vi sitter alla i samma båt. Men en sådan båt har aldrig funnits och det är inte precis ”alla” som kan köpa sig en lyxyacht och fly till havs för att undvika smittan. ”Miljardärerna försöker undvika pandemin genom att chartra en lyxyacht”, rapporterade Business Insider i slutet av maj och citerade en uthyrare av lyxbåtarna som vittnade om att de ”välbeställda flyr till varmare klimat och ser livet på lyxyachten som en behaglig form av social distansering”. Men smakar det så kostar det. Omkring 6 miljoner kronor per vecka kostar en lyxyacht med besättning, som i många fall jobbar under slavliknande villkor.

Det finns också en rad storbolag som girigt profiterat på pandemin. 17 av USAs största bolag, bland dem Microsoft, Johnson & Johnson, Facebook, Pfizer och Visa beräknas tillsammans göra en vinst i år som nästan är 85 miljarder dollar (omkring 738 miljarder kronor) större än tidigare. Dessutom ämnar USA:s vinstrikaste företag dela ut närmare 99 procent av sin vinst i år till aktieägarna. Även flera svenska bolag ökar sina vinster i år och höst kommer exempelvis skogsjätten Holmen återuppta sin aktieutdelning.

Den finansiella dopingen av aktiebörser och handeln med värdepapper samt guld har gjort de redan rika ännu rikare – på ett groteskt sätt. Samtidigt som FN varnar för en förödande ökning av hunger och fattigdom i Latinamerika och Karibien och beskriver dagens kris ”den värsta på 100 år” rapporterar hjälporganisationen Oxfam att Latinamerikas dollarmiljardärers förmögenhet har ökat kraftigt sedan början av coronapandemin, trots att regionen är bland de värst drabbade i världen av viruset. En ny dollarmiljardär har skapats varannan vecka och de nu 73 miljardärernas förmögenheter har ökat med 48,2 miljarder dollar (dryga 417 miljarder kronor) sedan i mars.

Under de senaste månaderna och med hjälp av frikostiga bidrag från regeringarna har Latinamerikas miljardärer tjänat enorma belopp på spekulationsaffärer. 

”Samtidigt som miljardärernas förmögenhet har ökat har miljontals människor i regionen lämnats att kämpa mot sjukdomsspridning, ekonomisk kris och att sätta mat på bordet under nedstängningen. Medan alla andra sitter instängda, försöker överleva och lever i ständig rädsla över att bli sjuka har Latinamerikas miljardärer tjänat 413 miljoner dollar om dagen (drygt 3,5 miljarder kronor) under hela pandemin”, påpekar Oxfam.

I samma båt? F-n tro’t. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!