I marginalen

Rädda vården – skrota vårdvalen

Ingenstans i landet är vården så privatiserad som i Region Stockholm, som sedan valet 2018 styrs av en M-ledd blågrön koalition.

Av landets totalt 105 så kallade valfrihetssystem (vårdvalsmarknader med fri etableringsrätt för privata vårdbolag) finns 39 i Region Stockholm. Nära 40 procent av alla separata vårdvalsmarknader med fri etableringsrätt för privata vårdbolag finns alltså i Region Stockholm. 

Inte ens pandemikrisen fick den nyliberala tokhöger som regerar i Region Stockholm att dra ner på privatiseringstakten. Istället beslutades att ”Region Stockholm utreda möjligheten att införa fler vårdval. Och trots tjänstemännens avrådan vill politikerna gå vidare med vårdval reumatologi” (Dagens Medicin den 18 december).

Mitt under pandemikrisen öppnade dessutom de blågröna för nätläkarbolaget Kry:s etablering i Stockholm och bara proteststormen satte stopp för planerna på att låta Kry ta över Vårdguiden 1177.

Det M-ledda högerstyret i Region Stockholm är som den gamla franska kungaätten Bourbon som ingenting lärt och ingenting glömt. Till synes oberörd av alla misslyckanden och den sociala oron låg kursen fast. Inte ens en franska revolutionen 1789 och störtandet av monarkin fick kungaätten att inse att en ny tid var här, utan när monarkin kom tillbaka för en kort sejour (1815-48) låg kursen mot undergången och nästa revolution fast. 

Men tillbaka till vårdvalen som gjort Stockholms­vården både dyr och ojämlik. Kostnaderna för den privatiserade vården har skenat samtidigt som den offentliga vården varit underfinansierad och ständigt drabbats av nedskärningar. 

Totalkostnaden för alla vårdval i Stockholm har ökat med 4,3 miljarder jämfört med när de infördes. Störst kostnadsökning har specialiserad fysioterapi – som blivit nästan 200 procent dyrare mellan 2013 och 2017. Andra vårdval där kostnaderna skjutit iväg är logopedi och hudsjukvård med omkring 150 procent, konstaterade Svenska Dagbladet hösten 2018. Det året kostade vårdvalen i Region Stockholm drygt 2 miljarder kronor mer än om kostnadsutvecklingen för vårdvalen varit i linje med den övriga vården i regionen. 

De omfattande privatiseringarna av vården har också möjliggjort ett system med privata sjukvårdsförsäkringar. För att ytterligare smörja de privata vårdbolagen har Region Stockholm infört vårdval för de diagnosområdena som är vanligast för försäkringspatienter. 

• Rädda vården – skrota vårdvalen.■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!