I marginalen

Tokhöger är bara förnamnet

Som väntat blev det inga kort på bordet om det spioneri som USA bedrev på dansk mark mot bland annat svenska politiker och tjänstemän. I förra veckan lät försvarsminister Peter Hultqvist (S) meddela att nu var ”ärendet avklarat” och att han var nöjd med de icke-besked han hade fått av de styrande Danmark och USA.

Försvarsministerns senaste kryper cementerar den svenska regeringens roll som knähund till Nato och USA.

Nato leddes tidigare av Anders Fogh Rasmusssen, som varit statsminister och ledare för högerpartiet Venstre. Som statsminister under åren 2001-2009 bedrev Rasmussen en politik som banade väg till dagens USA-spioneri. Det var också Rasmussen som började samarbeta med rasistiska Dansk Folkeparti. ”Anders Fogh Rasmussen öppnade dörren och Danmark blev ett laboratorium för den högerpopulism som senare skulle hemsöka Europa”, som Carsten Jensen skrev i Dagens Nyheter 2018.

Under stridsropet ”kamp mot kulturvänstern och pk-eliten” gick den danska eliten med Rasmussen i spetsen till storms mot det fria ordet, muslimer och flyktingars rättigheter. Den som fått asyl fick exempelvis inte permanent uppehållstillstånd förrän efter sju år i landet. Tidigare krävdes tre år. 

Med hjälp av så kallade kulturkanoner skulle kulturen bli ”rätt och dansk”. År 2006 offentliggjordes 108 verk som beskrevs som ”riktig dansk kultur”. Den svenska högern följde snart efter och till sist följde man Rasmussens ”råd” om att börja samarbeta med Sverigedemokraterna.

Rasmussen såg till att Danmark gick med i USA:s krig mot Afghanistan och Irak; som belöning såg Vita Huset till att han blev ny Nato-chef 2009. 

I egenskap av Nato-chef höll Rasmussen år 2013 ett tal som bar rubriken ”Är kriget i Afghanistan värt kostnaderna?”. Varje stavelse i talet innehöll minst två fel. ”Kriget i Afghanistan är absolut värt alla kostnaderna”, hävdade Rasmussen och sedan blev det bara värre. ”Säkerheten i Afghanistan har nått en ny milstolpe i år”. Samma år ökade antalet civila offer och året därpå (2014) skördade kriget fler civila offer än någonsin tidigare.

Numera driver Rasmussen en rådgivningsbyrå kallad Global Rasmussen och han är dessutom senior rådgivare till storbanken Citi. Bland de ”råd” han ger är att varje storföretag ska ha en utrikesminister och att Sverige ska gå med i Nato. Tokhöger är bara förnamnet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!