I marginalen: ”Abortfrågan kan stoppa Trump”

Trump är lika med sexism och kvinnohat (Foto: Liam Enea / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

På grund av Demokraternas och president Joe Bidens alla tillkortakommande kan Donald Trump på nytt bli president. Hemskt, men tyvärr sant. I opinionsundersökningarna leder Trump knappt, hans ledning är dock krympande. Skälet till det är det motstånd som Trump och det republikanska partiets attacker mot aborträtten möter.
Det var Trumps och Republikanernas Högsta domstol som år 2022 upphävde Roe vs Wade, som varit en garanti för aborträtten i USA sedan 1973. Sedan dess har det varit upp till delstaterna att bestämma och i nära hälften av alla amerikanska delstater är abort nu förbjudet eller kraftigt inskränkt. Nyligen beslöt Arizonas Högsta domstol att återinföra en lag från 1864 som förbjuder abort, utom där kvinnans liv är hotat. Republikanerna i Arizona firade Högsta domstolens beslut och benämnde den som en ”stor och viktig lag” – ”a great law”.

Men rätten till abort har starkt stöd i opinionen. I en färsk opinionsundersökning säger en av åtta väljare att abortfrågan är valets viktigaste. ”Majoriteten av de väljare som angav abort som den viktigaste frågan anser att abort bör vara lagligt” (CNN den 7 mars). Varje gång som väljarna haft en chans att säga sitt – i olika folkomröstningar sedan 2022– har aborträtten segrat. Det har även visat sig att varenda gång som en ny delstat begränsar eller avskaffar aborträtten blir demokratiska väljare bara mer motiverade att gå och rösta. Viljan att försvara aborträtten kan alltså rädda Biden undan en valförlust, trots att han och demokraterna aldrig varit beredda att göra rätten till en abort till en oinskränkt lag.

Och Högsta domstolens beslut i Arizona, som är en vågmästarstat, ”blev snabbt till en politisk mardröm för republikanerna i valet 2024” (brittiska Guardian den 11 april).
Det är bakgrunden till att Trump i förra veckan påstod sig vara emot ett nationellt förbud av rätten till abort, vilket var ännu en lögn. Bland de första beslut som Trump fattade som president (år 2017) var att dra in federalt stöd till alla organisationer som utför aborter eller tillhandahåller abortvård och rådgivning för kvinnor. År 2020 blev Trump den första sittande amerikanske presidenten som deltog i abortmotståndarnas årliga så kallade ”March for Life” i Washington.
Trump är lika med sexism och kvinnohat.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!