I marginalen: ”AF:s privatisering – kostsamt fiasko”

Kaosprivatiseringen av Arbetsförmedlingen har varit förödande (Foto: Peter Kroon).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Som en följd av januariavtalet skulle Arbetsförmedlingens (AF) privatisering slutföras under den nuvarande mandatperiod. Men privatiseringen, som var ytterligare en kaosprivatisering, fick pausas efter beslut i riksdagen hösten 2019. Vid den tidpunkten hade Arbetsförmedlingen fått kraftigt minskade anslag, tusentals anställda hade varslats och beslut hade fattats om att lägga ned 130 kontor.
När krisen sedan slog till var Arbetsförmedlingen bantad till oigenkännlighet. Det hindrade dock inte S-MP-regeringen från att satsa ytterligare 1 miljard kronor på den fortsatta kaosprivatiseringen, vilket gjordes i höstbudgeten 2020 när det ökade anslaget till AF skulle gå till att ”öka upphandlingen av externa aktörer som ska matcha arbetssökande mot arbetsmarknaden”.
Upphandlingen skulle ske med hjälp av privatiseringslagen LOV (lagen om valfrihetssystem som kört välfärden i sank). Det skedde mitt under massarbetslösheten, när arbetslösheten var den högsta på 23 år, och när antalet långtidsarbetslösa växte snabbt. Eller som Dagens Arbete, som ges ut av IF Metall, GS-facket och Pappers, skrev i en ledare den 3 februari i år: 
”I december deltog 40 olika privata aktörer i ett kundvalssystem som berörde över 4,000 arbetslösa. Mitt i värsta pandemin och arbetslöshetskrisen medverkar alltså januaripartierna till ett storskaligt arbetsmarknadspolitiskt experiment. I själva idén ligger inte att se till människors eller samhällets behov, utan anslagen till de privata aktörerna regleras utifrån efterfrågan.”

Resultatet av först Allianspartiernas och sedan januariavtalets politiskt motiverade misshandel av Arbetsförmedlingen är förödande. De privata levererar inte. ”Flera kommuner menar att de privata aktörerna inte klarar av att ordna jobb till arbetslösa”, rapporterade SVT under den gångna helgen. Regeringen skyller ifrån sig och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) säger sig vara ”upprörd över att höra att det inte fungerar (med externa, privata aktörer)” (SVT den 9 maj). 
Som om det vore en nyhet att privatiseringar inte fungerar. Redan när Alliansregeringen år 2010 började öppna dörren för privata arbetsförmedlare, de så kallade etableringslotsarna, duggade skandalerna tätt. De privata fyllde sina egna fickor med skattemedel, men fixade inga nya jobb. Det hela blev snabbt till ännu ett kostsamt privatiseringsfiasko. Nu går den historien igen.
• Stoppa privatiseringen av Arbetsförmedlingen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!