I marginalen: ”Allra: kapitalism i ett nötskal”

Skojarbolaget Allras huvudkontor i Stockholm, vars toppar stoppat pensionspengar i egna fickor och svindlat pensionsspararna (Foto: CC).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Efter att först ha friats i tingsrätten under hösten 2019 har nu de fyra svindlarna i finansbolaget Allras styrelse, bland annat vd Alexander Ernstberger, dömts av hovrätten till fängelse i 4-6 år samt till att betala tillbaka 170 miljoner kronor plus flera års ränta. Med räntan kan det uppgå till över en halv miljard kronor. De har spekulerat och gjort sig av med hundratals miljoner kronor av pensionsspararnas pengar för sin egen vinnings skull – men trots hovrättens dom blir det svårt att få pengarna tillbaka.
Detta eftersom när de först friades i tingsrätten fick de fyra skojarna tillbaka pengarna, de omkring 200 miljoner som hade beslagtagits. Enligt åklagaren är ”möjligheterna att kräva in dem mycket små”, som vidare säger till SVT Nyheter den 22 juli: ”De pengarna tror jag inte att svenska pensionsspararna kommer att få tillbaka, och det är en direkt följd av tingsrättens dom. Hade jag varit pensionssparare hade jag varit besviken. Jag hade känt mig lurad av svenska staten”.
Men när pensionssystemet gjordes om 1994 och trädde i kraft 1998, med stöd av en stor majoritet i riksdagen, var det just detta man öppnade upp för: marknadsspekulation och slöseri med pensionspengarna. Det var inte för inte som Göran Persson (S), statsminister mellan 1996-2006, senare sa att:
– Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om 20 år när de som går i pension ser vad vi har gjort.

Allra är det allra mest parasitära uttrycket för vad den pensionsreformen ledde fram till, samtidigt med en generell nyliberalisering och uppluckring av hela välfärdssystemet. Allra bildades 2008 som Svensk fondservice, och blev snabbt kända för sin ”aggressiva försäljningsmetod”. Efter kritik från Konsumentombudsmannen 2013 bytte de namn till Allra. Efter flera klagomål från sparare och polisanmälningar, samt efter att en utredning från Pensionsmyndigheten visade att de genomfört stora interna transaktioner ”utan att kunna motivera hur det gagnat spararna”, stoppades alla nyplaceringar i Allras fonder i premiepensionssystemet.
Samtidigt som välfärdsplundrare fortsätter göra vinster på pensionerna blir det allt svårare för landets pensionärer att klara sig på sin pension. En Katalysundersökning visade i år att 53 procent är oroliga över att tvingas leva på låg pension.
• Ut med plundrarna – inga vinster i välfärden. Höj pensionerna.
• Riv upp det marknadsstyrda pensionssystemet. Återinför statlig ATP-pension för en ekonomisk trygg ålderdom.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!