I marginalen: ”Allt utom ’vänster'”

Det finns inga ”vänstermotiv” från den danske migrationsministern Mattias Tesfayes (S) utspel som verkar hämtat ur Dansk Folkepartis blad (Foto: Mortenf / Wikipedia Commons).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

I söndags (den 6 oktober) skrev Expressen på nytt en ledare som skyllde samhällsproblemen på flyktingar och invandrare. Denna gång tar man hjälp av den danska S-regeringen och särskilt migrationsministern Mattias Tesfaye som enligt Expressen ger ”motiv från vänster för en stram invandringspolitik”. 
Men dessa så kallade ”motiv från vänster” är inget annat än renodlad högerpopulism och skuldbeläggning av värsta sort. ”Vanliga människor” får betala den ”dyra” invandringen och vi måste ”värna de sämst ställda”, påstår Mattias Tesfaye och det är också vad Dansk folkeparti (DF, Danmarks Sverigedemokrater) hävdar för att dölja den egna högerpolitiken och alla gåvor till rika på bekostnad av de sämst ställda. Det är också med den nya danska S-regeringen som förebild som Moderaterna kräver att antalet asylsökande ska minska med 70 procent. 
Danmarks ledande socialdemokrater samarbetar gärna med DF och andra rasistiska högerpartier. Det har man gjort länge i folketinget (riksdagen) och i kommunerna. ”Och frågar man Socialdemokraterna om receptet på framgång tvekar de inte om svaret: de har övertagit den yttersta högerflygelns flykting- och integrationspolitik. Och alliansen med populismen är ingen smutsig hemlighet inom socialdemokratin. Det är en officiell strategi som ropas ut från taken”, skrev den danska författaren och journalisten Carsten Jensen i Dagens Nyheter förra året.
När Socialdemokraterna vann valet tidigare i år var det med budskap som var identiskt med DF:s.
I den nya budget som regeringen har lagt fram lyser välfärdssatsningarna med sin frånvaro och det blir fortsatta nedskärningar inom bland annat psykiatrin. Polisen däremot kan se fram emot kraftigt höjda anslag.
Så det är allt annat än vänsterpolitik, vilket får Expressen att hoppas att den svenska socialdemokratin snart kommer att fullt ut följa danska S i spåren.

Aldrig har de rikas förmögenheter vuxit så snabbt som nu och orättvisorna är groteska. Förra året ökade familjen Waltons, som äger detaljhandelsbolaget Walmart – världens största företag – samlade förmögenhet i en takt på nästan 40 miljoner kronor i timmen, allt medan många av Walmarts anställda inte tjänar mer än 110 kronor i timmen. 
Den lilla familjeklanen Walton sitter på en förmögenhet (1 900 miljarder kronor) som är vida större än vad det skulle kosta att omedelbart göra slut på världssvälten. Så visst finns det pengar, i överflöd till och med. Men i fel fickor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!