I Marginalen: Antifackliga Elon Musks lön – 550 miljarder kronor!

Musks årslön är redan astronomiskt hög, men höjs nu ännu mer. Foto: Public Domain, Wikimedia Commons, US Air Force.

Av Per Olsson // Artikel i Offensiv

I förra veckan beslutade Teslas aktieägare att höja ägaren Elon Musks årslön. Han är världens näst rikaste individ enligt tidskriften Forbes i april i år. Höjningen innebär att Musk kommer att få en årlig inkomst (ersättning) på 550 miljarder kronor. Det är nästan fem gånger mer än Somalias BNP (värdet av alla varor och tjänster under ett år) och som ska fördelas på nära 19 miljoner invånare. Musks nya årslön, om domstolen går med på den, motsvarar en halv svensk statsbudget.

Samtidigt som en stor majoritet av aktieägarna på Teslas bolagsstämma belönade Musk så röstade man ned de förslag som några aktieägare reste och som ”gick ut på att ta fram nya riktlinjer för arbetstagarnas rättigheter på Tesla. Enligt förslaget skulle Tesla bland annat åta sig att inte motsätta sig kollektivavtalsförhandlingar och säkerställa att arbetare som organiserar sig fackligt inte motarbetas” (Dagens Arbete den 14 juni). Att så skulle ske var väntat. Det var mest för att ha den egna ryggen fri som förslaget har lagts fram från bland annat AMF, Sjunde AP-fonden och Norges största pensionsfond KLP.

På Tesla tillåts inga fackföreningar och kollektivavtal. Musk hatar fackföreningar lika mycket som älskar sin makt, förmögenhet och inkomst. – Jag gillar inte något som skapar något i stil med herrar och bönder. Och jag tror att fackföreningarna naturligt försöker skapa negativitet i ett företag, sa Musk förra året. På Tesla i USA tjänar de anställda nära en tredjedel mindre än vad bilarbetarna som omfattas av UAW:s avtal gör. Klyftan till de som omfattas av UAW:s (bilarbetarfackets) avtal kommer dessutom att växa, eftersom UAW vann en 25-procentig lönehöjning i årets avtalsrörelse. Det nya bilarbetaravtalet, som slöts efter en 43 dagar lång strejk, innehåller förutom sammanlagda löneökningar på 25 procent under de kommande fyra åren också ett skydd mot ökade levnadskostnader, som enligt UAW innebär att löneökningarna i slutändan blir hela 30 procent.

Men det är naturligtvis ingenting i jämförelse med vad Musk tjänar efter sin lönehöjning. Musk spelar i en alldeles egen liga. Han kommer efter sin nya lönehöjning tjäna över hundra gånger mer än vad USA:s övriga toppdirektörer gör i snitt. Det Musk drar in på en minut är nästan lika mycket som vad amerikanska arbetare som jobbar heltid tjänar i snitt under ett år.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!