I marginalen: ”Bankläckan avslöjar kapitalismen”

Bland de envåldshärskare, människosmugglare, mördare, misstänkta krigsförbrytare, korrupta politiker och andra kriminella som nu har avslöjats med att ha haft pengar på hemliga konton i Credit Suisse finns ett 50-tal svenskar (Foto: eflon / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Över 100 miljarder dollar (omkring 936 miljarder kronor) har gömts på drygt 18,000 hemliga bankkonton hos den schweiziska storbanken Credit Suisse. Det framgår av en ny granskning gjord av det globala journalistnätverket OCCRP, som tidigare har avslöjat hur världens storbanker, inkluderat de svenska, deltar i både skattefusk och penningtvätt samt fungerar som de rikas länk till skatteparadis.
Bland de envåldshärskare, människosmugglare, mördare, misstänkta krigsförbrytare, korrupta politiker och andra kriminella som nu har avslöjats med att ha haft pengar på hemliga konton i Credit Suisse finns ett 50-tal svenskar.
Bland dessa 50 har SVT namngivit spelkungen Lars Kling, grundaren av Cherry Casino, som placerat åtminstone runt 100 miljoner kronor på hemliga konton i banken.
En annan av de 50 är Stefan Sederholm, som ”drev en nätbordell med unga kvinnor – och dömdes 2011 till livstids fängelse på Filippinerna för människohandel. Under samma period hade han över en miljon kronor på ett hemligt bankkonto i Schweiz.”
Granskningen omfattar konton från 1940-talet och in på 2010-talet. Credit Suisse försvarar sig med att de flesta av dessa konton nu är stängda, men det är ett klent försvar från en bank som systematiskt har sett till att gömma de rikas blodspengar. Dessutom öppnades två tredjedelar av de hemliga bankkonton som avslöjats under 2000-talet och många finns ännu kvar.

Tidigare anställda på Credit Suisse som de grävande journalisterna har talat med vittnar om en ”mycket giftig företagskultur som uppmuntrar till risktagande för att maximera vinsterna – och bonusarna”, skriver OCCRP på sin hemsida.
De vittnar också om att för de rika (och inte minst de superrika) fanns en särskild gräddfil som ledde direkt till hemliga bankkonton som skyddades av en ”omoralisk” banksekretess. Det gjorde exempelvis att en egyptisk miljardär som gav order om att hans flickvän skulle mördas kunde öppna ett konto i banken.
Både den italienska och japanska maffian tillhörde bankens kunder. Ukrainas förre premiärminister Pavlo Lazarenko, som misstänks ha plundrat ukrainska statskassan på ungefär 200 miljoner dollar (1,873 miljoner kronor), har haft minst två konton hos Credit Suisse som förblivit öppna in i närtid, enligt SVT.
Granskningen visar på nytt att det går en rak linje från kriminell affärsverksamhet, kleptokrati och plundring till storbankernas kassavalv och vinster.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!