I marginalen: Bankrånet som ger 90 miljarder till ägarna

De fyra storbankerna – Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank – beräknas i år dela ut närmare 90 miljarder kronor till sina aktieägare. (Foto: Riksbanken).

Artikel ur Offensiv

Medan vården drabbas av historiskt stora nedskärningar i år och totalt 5 300 vårdanställda kan förlora sina jobb är det fortsatt guldregn över storbankernas ägare. Bankerna och deras ägare lever just nu i de bästa av världar, samtidigt som antalet vräkningar av barnfamiljer slår ett nytt nattsvart rekord och 2024 blir ett nytt förlorat år för hushållen.
Enligt Länsförsäkringar står landets barnfamiljer inför stora ekonomiska utmaningar 2024. De totala årliga kostnaderna har ökat med 110 000 kronor på två år och förväntas öka ytterligare med 10 000 kronor nästa år och ännu mer, nästan 13 000 kronor, för en genomsnittlig tvåbarnsfamilj i Stockholm, mycket som en följd av dyrare bolån, höjda hyror och att matkostnaderna fortsätter att stiga. Men de kärva tiderna gör halt framför bankpalatsen.
De fyra storbankerna – Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank – beräknas i år dela ut närmare 90 miljarder kronor till sina aktieägare. Det är nytt rekord och 17 miljarder kronor, eller 24 procent, mer än året innan. Den summan som bankerna ägare får dela på är betydligt större än vad sjuk- och hälsovården kostar i Region Stockholm, landets största med 2,4 miljoner invånare.
Bara en sjättedel av storbankernas utdelning skulle räcka till att avskaffa barnfattigdomen.

Det är de höga räntorna som har fått storbankernas vinster och utdelningar att slå nya rekord. En stor del kommer från det så kallade räntenettot, skillnaden mellan bankernas höga låneräntor och det kunderna får i ränta på sina spar- och lönekonton.
Den systematiska plundringen av kunderna innebar att de fyra storbankernas räntenetto under kvartal tre ifjol, som var bankernas bästa någonsin, i snitt var 42 procent högre än samma period förra året. ”Bäst i klassen på räntenettot är Swedbank, som var 54 procent högre”, skrev Affärsvärlden den 9 november.
Detta resulterade  i sin tur i att de fyra storbankerna gjorde en sammanlagd vinst på minst 155 miljarder kronor förra året, vilket är mer än vad landets grundskola kostade 2023.

• Förstatliga bankerna och konfiskera storägarnas tillgångar. Det skulle ge pengar till nödvändiga välfärdssatsningar, samhällsnyttiga jobb med en lön som det går att leva på och en verkligt grön omställning.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!