I marginalen: ”Bjuv: M är ett stödparti till SD”

”Sverigedemokraternas förslag som innehöll mest moderat politik”, menar Ann-Charlotte Hammar Johansson (M) (Foto: Johan Fredriksson / CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Efter kommunvalet i skånska Bjuv sa Moderaterna att partiet varken tänkte samarbeta med S eller SD, och därför skulle gå ”en mittenväg mellan blocken”. Det i sin tur öppnade vägen för att S kunde bilda ett minoritetsstyre tillsammans med C, L och KD.
Det skulle dock inte ta lång tid innan M förenades med SD, som i Bjuv liksom M vill kalla sig ”ett mittenalternativ”. 
I slutet av november förra året röstade M och SD ner det S-ledda minoritetsstyrets budget. Därmed blev SD:s budget kommunens budget. 
– Det var Sverigedemokraternas förslag som innehöll mest moderat politik. Effektivitet, ordning och reda i ekonomin och privata lösningar är klockrent moderat, sa Ann-Charlotte Hammar Johnsson, som leder M i Bjuv och som även sitter i riksdagen, till Kvällsposten efter budgetomröstningen.
Sverigedemokraterna var lika lyckliga som Moderaterna och beskrev budgetmötet som ”en magisk kväll, av fyra stora ärenden fick SD och Moderaterna igenom tre. Men det stora var att Sverigedemokraternas budget blev kommunens budget”, skrev partiet på sin hemsida.
Efter att ha förlorat budgetomröstningen avgick den S-ledda koalitionen och i januari tog SD över styret av kommunen, med M och en avhoppad liberal som stöd. Att Moderaterna i Bjuv blivit ett stödparti till SD har på M-språk blivit ”valteknisk samverkan”. 

Bjuv är den sjätte kommunen i landet som antingen leds av SD eller där partiet är med och styr. 
Det nya brunblåa styret i Bjuv vill bland annat sälja ut närmare en tredjedel av allmännyttans (Bjuvs­bostäder) bestånd i kommunen, genomföra nedskärningar samt bolagisera vård och omsorg.
Det blir inget nytt kulturhus, men däremot mycket mer av ”traditionella svenska kulturaktiviteter” som ”konserter, bilträffar och marknader”, ett kommunalt återvandringsbidrag för flyktingar samt ett löfte om att Bjuv ska få ”en levande polisstation”, vad det nu är för något.
”Det är dags att gå från ord till handling i svensk politik”, skrev M-ledaren Ulf Kristersson efter sitt möte med SD:s partichef Jimmie Åkesson och tillade att de båda partierna har ”snarlika uppfattningar” i många frågor.
I Bjuv visade M vad Kristersson menade med sitt ”gå till handling” och blev ett stödparti till SD. Snart kan M vara där också på riksplanet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!