I marginalen: ”Blåbrun politik för ojämlik vård”

Moderaterna har utsett Irene Svenonius som sin representant i utredningen. Under sin tid (2017-2022) som finansregionråd för Region Stockholm ledde Svenonius den nyliberala högermaffia som körde Stockholmsvården – den offentligt drivna – i sank (Foto: CC BY SA 4.0).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Den 1 juni tillsatte regeringen den parlamentariskt sammansatta kommittén som ska utreda ett helt eller delvis förstatligande av sjukvården. Detta är en följd av det reaktionära Tidöavtalet.
Enligt de blåbruna syftar förstatligandet till att skapa en jämlik vård i hela landet. Men när högern säger förstatligande menar man fortsatt marknadsstyrning och vårdslakt, vilket bekräftas av att Moderaterna har utsett Irene Svenonius som sin representant i utredningen. Under sin tid (2017-2022) som finansregionråd för Region Stockholm ledde Svenonius den nyliberala högermaffia som körde Stockholmsvården – den offentligt drivna – i sank.
”Svårt sjuka får betala priset för besparingarna på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Eftersom den privatdrivna vården har skrivna kontrakt med Region Stockholm kan inte besparingar ske där”, skrev 153 barnläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus i ett öppet brev till högerstyret i november 2019.
Under sin tid som finansregionråd blev Svenonius synonymt med privatiseringar, nedskärningar och så kallade marknadslösningar med bland annat omkring 40 vårdval samt totalt förakt för personalen, som hon alltid vägrade möta eller lyssna till.
Svenonius och högerstyrets extrema marknadspolitik resulterade i att Stockholmsvården blev både dyrare, uppemot 40 procent, och mer ojämlik än i resten av landet. Lägg därtill alla skandaler som kantade bygget av Nya Karolinska, som blev en av de dyraste byggnaderna i världen någonsin och till ett monument över marknadshaveri.

År 2018 slog en rapport som det dåvarande landstinget beställt fast att Svenonius varit jävig i samband med en granskning av konsultinköp på Nya Karolinska. Hon satt dock kvar och fortsatte att betala ut miljoner till konsulter som hade i uppgift att marknadsanpassa vården. Det var också Svenonius som tog Kry in i Stockholmsvården och gav nätläkarbolaget extra ersättning. Myglet skulle fullbordas med att hela 1177 skulle säljas ut till Kry, men det stoppades i elfte timmen.
”Jag vill avskaffa mig själv. Låt proffsen styra vården”, var titeln på den bok som Svenonius och Moderaterna gav ut 2019. Boken var en stridsförklaring mot den offentliga vården och för att lägga ned regionerna.
För Svenonius och M är ett förstatligande av vården bara ett steg mot att avskaffa det som finns kvar av offentlig styrning av vården och därmed göra vården ännu mer ojämlik – i hela landet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!